ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Börsen bara backar - dags att sälja aktier och fonder nu?

Björn Sjö · 11 Okt 2018
Uppdaterad 11 Okt 2018
Peter Malmqvist råder den orolige att sälja en del av sina aktier.

Peter Malmqvist råder den orolige att sälja en del av sina aktier. Foto: Aktiespararna


Börsen har backat den senaste veckan, under torsdagen föll den 2,6 procent. Ser vi början på en börskrasch, är det dags att sälja av aktier och fonder? Metro bad börsexperten Peter Malmqvist om råd.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Malmqvist har bevakat börsen i många år, och är sedan förra månaden chef för intresseorganisationen Aktiespararnas börssajt Analysguiden. Han är även ordförande i Sveriges Finansanalytikers Förening och lärare i redovisning och finansanalys på Handelshögskolan i Stockholm.

Ska jag sälja mina aktier och fonder nu?– Om du går och funderar på det hela tiden, då är du orolig för dina besparingar. Då kan det vara bra att sälja 20-25 procent, men inte mer. Därför att det troliga är att det inte fortsätter så mycket mer neråt.– Om du säljer för mycket, och det inte går ner, så blir du besviken och stressad av det i stället. Om du säljer en mindre del och det fortsätter ner så kan du känna dig nöjd med att du agerat. Gör du ingenting och det fortsätter ner så kan du bli ännu mer stressad och förbannad på dig själv för att du inte gjorde något.

Varför går börsen ner?– Stor osäkerhet har byggts upp under lång tid. Mycket beror på USA:s president och hans åtgärder, framför allt handelskriget mot Kina och bojkotten av Iran. Handelskriget gör investerare rädda för sämre tider och lågkonjunktur. Bojkotten av Iran har pressat upp oljepriset till över 80 dollar fatet. Det driver upp inflationen. Den tändande gnistan var statistik som kom från USA i förra veckan och pressade upp obligationsräntan. Det brukar storplacerare ta som en signal att sälja av en del aktier.

Italien och Brexit

– Två andra osäkerhetsmoment påverkar också, men inte lika mycket: Den osäkra politiska situationen i Italien, som lett till höga räntor. Placerare befarar att italienarna vill kliva ur euro-samarbetet, vilket vore katastrofalt för alla.– Sen ligger Brexit som en sten i skon och bara skaver. Det går varken framåt eller bakåt, och ingen vet riktigt vart det är på väg.

Är vi i början på en ny börskris eller krasch?– Jag tror inte vi är i början på en börskrasch, som för mig innebär att kurserna på Stockholmsbörsen faller med 40 procent från toppen. Då är det kris och kaos och folk blir olyckliga och gör dumma grejer. Däremot kan vi vara i början på en ordentlig sättning, vilket innebär att börsen faller ungefär 15 – 20 procent från toppen, varav vi nu gjort en tredjedel ungefär.

Rally före krasch

– Skillnaden mellan en börskrasch och en sättning är att det som leder upp till en krasch är ett fantastiskt rally, att börsen stiger 20-30 procent på ett halvår eller tre kvartsår. I Europa har vi inte riktigt sett det. Börserna har gått upp, men ändå ganska blygsamt, inte med några 20-30 procent. Och om det inte går upp väldigt kraftigt, så har jag svårt att se att det skulle rasa väldigt dramatiskt. Däremot är ju 15-20 procent väldigt många miljarder kronor, så det är många som blir rädda.

Kan den svåra regeringsbildningen i Sverige påverka?– Jag tror inte den oklara politiska situationen i Sverige påverkar Stockholmsbörsen eller några konjunkturparametrar. Men skulle det fortsätta under ytterligare två månader så finns det risk att internationella placerare, som har väldigt många länder att tackla, börjar betrakta Sverige med en större politisk risk.  Det får inte dra ut till tre -fyra månader, då kan vi få ökad politisk risk stämplat på oss. Men där är vi inte ännu, det har gått för kort tid från valet.

Svag krona ger vinster

Finns det oro för vad svenska bolags kommande kvartalsrapporter kan bjuda på?– Nej, inte alls. Dels är euron och dollarn höga mot kronan, vilket drar upp svenska bolags vinster. Dels är konjunkturen internationellt väldigt bra just nu. Oron är att konjunkturen ska bli sämre, men rapporterna för tredje kvartalet speglar nuläget, så de kommer med största sannolikhet att vara väldigt bra. Och det är för tredje kvartalet i rad.

Kan vi summera din analys som lugnande besked till aktie- och fondägare?– Jag tror att en och annan läsare tycker att en 15-20 procents kursfall från toppen känns väldigt obehagligt. Men om man befarar en börskrasch på 40 procent så ger jag i viss mån lugnande besked. Men även 15-20 procent gör nog att många börjar fundera på om de ska sälja.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro