ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Börsen rasar – så påverkas dina sparpengar

Åsa Larsson · 4 Jan 2016
Uppdaterad 4 Jan 2016
Sparekonomen Christina Söderberg: "Man ska vara medveten om att börsen går alltid upp och ner och planera därefter."

Sparekonomen Christina Söderberg: "Man ska vara medveten om att börsen går alltid upp och ner och planera därefter." Foto: Montage/TT/Pressbild


Börsexpertens råd efter börsraset: Fundera över vilka risker du vill ta och investera bara pengar du inte behöver de närmaste åren – då kan du sitta still även vid större ras.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms-börsen inledde året med ett kraftigt fall. I Kina föll Shanghai-börsen så mycket att den fick stängas. Finns det någon anledning att vara orolig som svensk aktiesparare?

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, tycker att det inte finns någon anledning till oro, men uppmanar sparare att sprida risker och betrakta börspengar som en långsiktig investering.

– Då slipper man få panik och agera känslomässigt när börsen rasar, säger hon till Metro.►LÄS MER: Stockholmsbörsen faller efter börsras i Kina – Pengar som man behöver inom 3-5 år tycker inte jag att man ska ha på börsen – dessa ska man ha på ett säkrare stället som till exempel ett sparkonto med insättningsgaranti hos en nischbank så att man får ränta.

Hur sparar man smartast?

– Fundera på vilken risk du är villig att ta, sprid dina risker globalt så slipper din portfölj påverkas stort när en region som till exempel nu Kina rasar.►LÄS MER: Så här sparar du tusenlappar i el med enkla tricks Christina Söderberg tycker dock att det kan vara läge att sälja en del om du som sparare har en stor del av dina sparpengar på börsen i Kina-fonder.

Hur tror du att börsåret blir?

– Jag tror på ett turbulent år. Det är mycket som händer i vår omvärld och marknaden är global, det vill säga att vi också påverkas när det går sämre för Kina. Börsen har gått starkt nu många år så turbulens och kanske till och med en större nedgång bör man vara redo för.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro