ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Börserna störtade

Annika Creutzer · 16 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Den amerikanska försäkringsjätten AIG kollapsade. Den ryska aktiebörsen Micex rasade med 17 procent innan den stoppades. Och oljepriset befinner sig i fritt fall.  Finanskrisen fördjupa­des ytterligare i går. Börser i hela världen rasade under gårdagen. Och nu befinner sig AIG på fallrepet. Det amerikanska företagets börsvärde störtade snabbt mot noll när gårdagens handel inleddes på Wall Street.

Betydligt fler än företagets 116 000 anställda riskerar att förlora sina jobb.– Alla försäkringsbolag är ju återförsäkrade i varandra också. Så det kan få en stor påverkan på hela det finansiella systemet, säger André Wallenberg, rådgivare i finanssektorn på Pricewaterhouse Coopers.– Om AIG faller blir det den stora smällen. AIG har mer att göra med oljepriset just nu än saudierna, sa en analytiker till Reuters.

Det ligger mycket i uttalandet. Fallande oljepriser samt oro för en likviditetskris var de främsta anledningarna till att index på den ryska aktiebörsen Micex rasade med nära 17 procent i går. Sedan stoppades handeln under en timme.

Det var det största raset på en enskild dag sedan 1998. Handeln återupptogs och när börsen stängde hade index fallit med över 11 procent.

Även i Stockholm drabbades oljeaktierna av rejäla kursras. Tanganyika Oils aktie föll med 18,1 procent och Lundin Petroleums med 9 procent.

Tokyobörsen gick ned med knappt 5 procent och Hongkong med drygt 5,4 procent. På Londonbörsen föll bo­låneföretaget HBOS aktie med 22 procent i går. I måndags föll den med 18 procent, skriver Dagens Industri.

Och botten är inte nådd än på ett tag, säger Nicklas Storåkers, vd på nätmäklaren Avanza, som varnar för en djupare lågkonjunktur än många tror.– De första tecknen har precis börjat synas. Botten kanske är nådd framåt 2010 eller ännu senare, säger han.

Analys: En lång och kall vinter

Det blåser kalla höstvindar och den amerikanska finanskrisen fortsätter.  I Sverige får vi nog leva en tid till med osäkerheten kring hur mycket de svenska bankerna riskerar i olika affärer med de krisdrabbade amerikanska bolagen.

Ännu så länge har inga riktigt stora problem dykt upp. Men vad vi redan kan se är att oron gör våra lån dyrare.

När bankerna ska låna av varandra lägger de på lite extra för risken. Det påslaget får vi nu betala.

Samtidigt gör oron att vi kan räkna med sämre affärer för svenska företag och att vi konsumenter inte kan eller vill spendera pengar som tidigare.

Det kan göra att Riksbanken väljer att sänka sin styrränta tidigare än tänkt. Och då blir i alla fall våra lån billigare även om mycket annat i ekonomin blir sämre. Bland annat ökar risken för att förlora jobbet.

Det är dags att förbereda sig för en lång och kall vinter även om ingen i dag kan säga hur lång och hur kall den blir.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Creutzer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro