ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bortglömd räkning leder till jätterymdstrid – i spel

Jack Werner · 29 Jan 2014
Uppdaterad 29 Jan 2014
Bortglömd räkning skapar jätterymdstrid i spel - miljontals kronor förlorade En bild från måndagsnattens stora strid i Eve Online.

Bortglömd räkning skapar jätterymdstrid i spel - miljontals kronor förlorade En bild från måndagsnattens stora strid i Eve Online. Foto: Eve Online


När en ensam spelare glömde betala räkningen för sitt solsystem vändes ett helt universum mot varandra i en strid som kostat spelarna miljontals kronor. Metro berättar inifrån spelet Eve Online.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du någonsin glömt betala en räkning? Skatta dig lycklig för att det som värst kan leda till irriterande påminnelseavgifter och en prick i registret – och inte galaktiska superkrig som när dammet lagt sig kostat miljontals kronor.

Scenariot är verklighet och inträffade på natten mellan måndag och tisdag i spelet Eve Online. Med sin halvmiljon spelare är det ett av världens mest intensivt aktiva onlinespel, vars uppbyggnad kräver mängder av logistik, organisation och framför allt tid av spelarna.

De är indelade i allianser som i åratal varit bittra fiender, och med jämna mellanrum brakar de samman i gigantiska slag. För exakt ett år sedan slogs det om solsystemet Asakai, och i somras var det dags för vapenskrammel igen – då i solsystemet 6VDT.

Läs: Så gick världens största spelkrig - någonsin

Andie Nordgren, föräldraledig senior producer för Eve Online, förklarar att det finns olika nivåer i spelet. I en del av dess universum blir den som börjar beskjuta en annan spelare omedelbart själv nedskjuten av spelets automatiska polis.

Den del där stora strider spelarna emellan inträffar kallas nullsec, och där är alla fria att anfalla varandra. Varje solsystem kan intas av spelare som sedan upprättar olika strukturer, och de kräver bränsle och kostar pengar för att kontrollen ska uppehållas.

– Nullsec är flera tusen solsystem stort. Om man tittar på en karta är det alla de yttre solsystem, där är det vilda västern, säger Nordgren.

På sidan Themittani.com, som följer nyheter i Eve Online och uppdateras av spelarna själva, förklarar skribenten Ellen McManis att ett större slag länge har varit på gång att inträffa. Men det var i och med att en medlem i koalitionen Pandemic Legion glömde betala sin räkning för ett solsystem som de rivaliserande koalitionerna CFC och Rus tog tillfället att storma solsystemet.

Det hade en särskild strategisk betydelse för Pandemic Legion och deras bundsförvanter N3, eftersom det var enda vägen till en plats där de hade en stor mängd krigsmateriel. I Eve Online lägger spelarna mängder av speltimmar på att framställa stora armador av rymdskepp, och varje speltimme kostar en liten summa pengar.

”Av det här skälet har samtliga allianser lagrat massor av pengar, prylar och rymdskepp, i fall något skulle gå fruktansvärt fel. När kontrollen över solsystemet hade stabiliserats började slaget för båda sidorna handla om att få motståndarna att tömma sitt lager. På så vis skulle insatserna här inte bara avgöra denna strid, utan även de nästkommande”, skriver Ellen McManis på Themittani.com.

Och vilket slag det blev. En spelare som inte är delaktig i någon av de inblandade allianserna befann sig en bit bort, och fick en del av den dramatiska men långsamma eldgivningen på film:

Beroende på hur man räknar var slaget det största i Eve Onlines historia, säger Andie Nordgren.

– Under Asakai-slaget var det fler spelare i ett solsystem, men här var det fler utspridda i närliggande solsystem men delaktiga i samma konflikt.

Nyhetsbyrån AP skickade in en egen krigskorrespondent, som pratade med James Carl, ledaren för den koalitioner vars bortglömda räkning utlöste slaget. 

– Just nu ser det ut som att CFC vinner, men vi hoppas att vi nu när våra amerikanska spelare vaknat och kommit in i spelet ska kunna vända på det. Vad som än händer kommer vi sträva vidare. Eve är ett universum fullt av motsättningar och föränderlig politik. Om vi förlorar kommer vi bygga upp en ny armé, komma tillbaka och starta ett nytt krig, sade Carl till AP.

Men han fick inte sina förhoppningar infriade. Enligt Ellen McManis på Themittani.com hann inte förstärkningarna fram till James Carls koalition N3PL i tid, utan slaget förvandlades till en slakt av deras styrkor. CFC och Rus klev fram som vinnarna.

Med facit i hand kunde spelarna på båda sidor konstatera att de förlorat sammanlagt över 70 Titaner, spelets största och dyraste skepp, och utöver det 4 200 andra farkoster. Krigets nota slutade enligt PC Games på över 9,5 biljoner ISK (valutan som används i Eve Online), motsvarande 1,8 miljoner svenska kronor.

Och framtiden är nu ännu mer oviss än någonsin. I kommentarsfältet till Ellen McManis artikel förutspår en spelare i en tredje koalition, som inte blev inblandad i slaget, en ljus framtid för sig själv.

”När allt det här är över kommer den största flottan vara den som tillhör Provi och BNI. Då ska vi resa oss…”

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro