ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bosnisk snabbmat roligare än den svenska

Karin Ericson, krogskribent · 19 Apr 2012
Uppdaterad 19 Apr 2012
Bosnisk snabbmat roligare än den svenska Maten smakar hemlagat och äkta.

Bosnisk snabbmat roligare än den svenska Maten smakar hemlagat och äkta. Foto: Peter Brinch.


Karin Ericson provat ett nytt bosniskt snabbkök och hamnar i ett minilivs i Malmös utkant med utsikt över en rondell.

klar

Artikellänk är kopierad

Bosnisk snabbmat roligare än den svenska 
  Burek.
Bosnisk snabbmat roligare än den svenska Burek.Foto: Peter Brinch
Bosnisk snabbmat roligare än den svenska 
  Cevapcici.
Bosnisk snabbmat roligare än den svenska Cevapcici.Foto: Peter Brinch.

Om du kommer till Split i Kroatien någon gång ska du ta dig in i de snirkliga gränderna med ljusa stengator för att hitta ett alldeles speciellt ställe. Det ligger några tvärgator upp från strandpromenaden på en hörna och känns igen på alla som sitter utanför på en bänk och äter Ćevapčići. Det är det som serveras här. 

Denna serbiska och bosniska nationalrätt som består av små avlånga kryddiga och vitlöknätta färsbiffar av lamm, nöt eller fläsk och stoppas ner i ett mjukt bröd tillsammans med rå lök, kajmak och kanske ajvar. Trots att stället är trist och tanterna är barska är det alltid fullt av folk. Här görs nämligen Ćevapčići som sätter sig på minnet. 

Jag har varit tillbaka flera gånger och så fort båten från öluffen kommer in i hamn ska man ta tillfället i akt att äta innan man åker iväg till nästa ö. Så hur kan något så simpelt som denna jugoslaviska bondmat skapa sådant ha-begär. Är det grillsmaken eller det fluffiga brödet? Eller är det minnet av pappas egna efter bilandet i forna Jugoslavien, minnet från vännernas hus i Montenegro med strålande utsikt över havet eller minnet från kärlekssemestern i Kroatien? Jag vet inte. Bara att jag fallit för denna snabbmat. Därför är det självklart för mig att prova Cevapcici Treff längst bort på en av Malmös mest långtråkiga gator, Lundavägen. Längst in i en livsmedelsbutik, av alla ställen, ligger ett litet bosniskt gatukök med Ćevapčići och Pljeskavica (hamburgare) och burek (piroger) på menyn. 

Det är nästan tomt och de verkar överraskat lyckliga över mitt besök. Servicen var därefter och jag kände mig långt mer uppassad än jag förväntar mig av ett ställe i värdens ände med utsikt över en rondell och en ful bankbyggnad. Det spelas radiosoul från en högtalare på golvet, du hämtar läsken i en kyl och kan köpa med dig kött från delín om du förstår bosniska eller danska. Allt betalas i kassan på väg ut ur livsmedelsbutiken. 

Ćevapčićin är mild i sin kryddning, serveras med rå lök, sallad, tomat och den jugoslaviska osten kajmak. En jugoslavisk kräm som ofta liknas vid creme fraiche, men nja, det skulle nog få en serb eller bosnier att brista ut i nationalistiska visor. Kajmak görs av komjölk genom en kokprocess i flera dagar och blir till en härligt fet gräddkräm som smakar mer ju mognare den är. Den passar utmärkt till grillat. Men det är ändå brödet som är bäst och gör detta till ett av Malmös bättre ställen att äta Ćevapčići . Det är minst lika viktigt som köttet och här bakas det inte på plats men kommer färskt varje dag och är precis så fluffigt och segt som det ska vara till skillnad från det vita torra börd som man ibland får. 

Nej. Det här är inte ett ställe att passa på att ta sig till så fort du kommer till Malmö, som stället i Split. Men det är ett roligare och godare alternativ till den snabbmat mellan två brödskivor som du brukar stoppa i dig under extremhunger. Det är roligare smakar hemlagat och äkta.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson, krogskribent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro