ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bossan och Faxe är Sveriges första sophundar

Jenny Sköld · 12 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur svårt kan det egentligen vara att sopsortera? Till och med en hund klarar av det, åtminstone kelpiehundarna Bossan och Faxe.Anders Lundberg äger så vitt man vet världens första och enda sopsorterande hundar. Bossan och Faxe heter dessa två miljövänner som har lärt sig att skilja på PET-flaskor, plåtskrot, batterier och hemelektronik och dessutom lägga dem på rätt plats. Det är mer än vad de flesta människor verkar klara av. Hundarna har sedan i maj förra året turnerat Sverige runt och visat hur enkelt det är att sopsortera. Framför allt är det skolbarn som är målgrupp. – Det är ett annorlunda och effektivt sätt att lära ut hur enkelt det är att sopsortera. Barnen blir engerade för att de tycker att hundarna är så gulliga, säger Anders Lundberg, som bor på den lilla orten Svärdsjö utanför Skövde.

Efter att ha arbetat många inom sopbranchen kom han på idén att kombinera sitt intresse för inlärning med en god sak.

Ett moment i uppvisningen går också ut på att hundarna ska panta flaskor. Hunden hämtar då en PET-flaska ur en hög med olika typer av flaskor. För att få belöning av husse måste hunden sedan lägga flaskan i rätt låda. Men så enkelt är det inte. Först måste han hämta en enkrona ur husses hand, lägga den i rätt låda för att sedan gå till en låda märkt "djuraffären" för att hämta sin belöning - ett ben. •• Hur lång tid tog det att lära hundarna detta?– Vi hårdtränade i tre månader innan vi hade den första visningen. Men man kan hålla på hur länge som helst - de blir aldrig fullärda.•• Är det något du rekommenderar andra hundägare att göra. Finns det några risker?– Det kräver mycket tid och träning men hundarna tycker att det är skitkul! Fast man måste lära dem att inte bita sönder batterierna så att farlig vätska läcker ut.•• Hur kommer det sig att människor har så svårt att lära sig sopsortering när till och med hundar kan det?– Vi har fullt upp med att ta ställning till vilka pensionsfonder vi ska välja och vilket tv-abonnemang som är bäst. Det är för mycket information helt enkelt. Därför är detta ett bra sätt att nå ut med ett budskap, säger Anders Lundberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro