ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Bostadsbristen får många studenter att hoppa av

Ebba Blume/TT · 7 Aug 2016
Uppdaterad 7 Aug 2016
I dag kan du få vänta i flera år på en egen studentlägenhet. Sveriges Förenade Studentkårer vill att fler studentbostäder byggs och att hyrorna blir rimliga. Arkivbild.

I dag kan du få vänta i flera år på en egen studentlägenhet. Sveriges Förenade Studentkårer vill att fler studentbostäder byggs och att hyrorna blir rimliga. Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT


Trycket på studentbostäder lättar nu något, men väntetiden är fortfarande minst ett år på vissa orter. Bostadsbristen får många studenter att hoppa av eller aldrig påbörja studier, enligt Sveriges Förenade Studentkårer.

klar

Artikellänk är kopierad

– Studenter hoppar av eller avstår från att ens ansöka till kurser på orter där de inte hittar bostad. Det gäller dem som vill studera på orter som Luleå såväl som Malmö, Stockholm och Göteborg, säger Caroline Sundberg, ordförande vid Sveriges Förenade Studentkårer, till TT. Detta säger hon sig veta utifrån samtal med studentkårer och samtal med studenter runtom i landet.

Bostadsbristen gör att fokus för studietiden för många studenter inte blir studier, utan att hitta tak över huvudet, påpekar hon.

Lättat tryck Samtidigt har trycket på studentbostäder i exempelvis Stockholm och Lund lättat något, rapporterar tidningen Hem & Hyra. Ett skäl är att intresset för högre studier har minskat något den senaste tiden, enligt tidningen. Samtidigt rapporterar lokala medier om högskolor och universitet som har ökat sin antagning och tar emot fler studenter jämfört med i fjol. Så trots lätnaderna tar det fortfarande minst ett år att få rum i studentkorridor på någon av Sveriges största studieorter.

Lovar kortare väntetid Men nya studentbostäder byggs på flera håll i landet. De närmaste två åren ska 500 nya studentbostäder byggas i Lund. Enligt Ingrid Gyllfors, vd vid Stiftelsen Stockholms studentbostäder, blir väntetiden i Stockholm kortare i framtiden.

– Nu är trycket ännu högt, men nya studentbostäder byggs även i Stockholm. Om två år kanske väntetiden för ett rum i korridor är fem månader och för en egen studentlägenhet två år, säger hon till TT.

Bostadsbolagen vill trots allt ha en viss kö till sina bostäder för att kunna gå runt, medger Ingrid Gyllfors.

– Har vi ingen kö till studentbostäderna till hösten kanske vi har lägenheter som står tomma till våren, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Ebba Blume/TT
Ebba Blume/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro