ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bostadsbristen för unga tuffast i Göteborg

Olivia Krantz · 14 Jul 2011
Uppdaterad 14 Jul 2011
Göteborg är sämst i landet på bostäder till unga. I en undersökning svarade 12 av 13 kommuner i Storgöteborg ja på frågan om det rådde bostadsbrist för unga mellan 19-25 i kommunen.

Göteborg är sämst i landet på bostäder till unga. I en undersökning svarade 12 av 13 kommuner i Storgöteborg ja på frågan om det rådde bostadsbrist för unga mellan 19-25 i kommunen. Foto: Scanpix


Storgöteborg sämst i landet på bostäder till unga. Det visar nya siffror från Boverket. Kritiker: "Göteborgsregionen borde ta det här på större allvar"

klar

Artikellänk är kopierad

För unga som letar bostad är situationen allra tuffast i Göteborg. Enligt en ny undersökning från Boverket har 93 procent av kommunerna i Storgöteborg brist på bostäder för ungdomar. Det är mer än både i Stockholm och Malmö.

– Siffrorna från rapporten känns inte alls förvånande, säger Daniel Andersson från nätverket Jagvillhabostad.nu i Göteborg.

Han menar att Göteborg måste agera nu, annars kan konsekvensen bli att unga människor väljer bort att bo i Göteborg på grund av bostadsbristen.

– Göteborgsregionen borde ta det här på större allvar, och bygga det som efterfrågas, nämligen små, billiga lägenheter, säger Daniel Andersson.

I nuläget byggs 3 500 lägenheter i Göteborg, och innan mandatperioden är slut ska 10 000 nya lägenheter ha byggts. Kommunen ska också de kommande åren ta fram 1000 lägenheter för unga i Göteborg. Ändå är det långt ifrån tillräckligt.

– Bostadspolitiken är en statlig angelägenhet, där har vi svårt att påverka som kommun, vi kan göra planer, vi kan göra allt runt omkring, men har vi inte finansieringen så blir det svårt, säger Mats Arnsmar, (S), ordförande i Byggnadsnämnden i Göteborg.

Men hur ska ni få bukt med bostadsmarknaden för unga i Göteborg?

– Genom att öka bostadsbyggandet och få igång flyttrörelsen. Men den bostadspolitik vi har i Sverige idag den bygger inte för unga människor, det är så det ser ut i samhället tyvärr. Det gäller att få igång bostadsproduktionen. Vi har satt högre mål vi har höjt från 8000 till 10 000 nya bostäder under mandatperioden, och vi har som mål att plocka fram tusen lägenheter som är lämpliga för unga under den här perioden, säger Mats Arnsmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Olivia Krantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro