ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bostadsbristen hindrar socialen från att hjälpa

Peter Löwendahl · 17 Jan 2013
Uppdaterad 17 Jan 2013
Hellevi Sandström, chef boendeenheten i Angered, berättar att personalen har  en tuff arbetssituation, där de måste neka många människor som är i behov av  hjälp. – Det är jättetufft. Vi jobbar ständigt med att prata om rätten till bistånd och varför vi är så korrekta, säger hon. 

Hellevi Sandström, chef boendeenheten i Angered, berättar att personalen har  en tuff arbetssituation, där de måste neka många människor som är i behov av  hjälp. – Det är jättetufft. Vi jobbar ständigt med att prata om rätten till bistånd och varför vi är så korrekta, säger hon.  Foto: Lena Garnold


Allt fler kommer till socialtjänsten i Angered i tron att de kan få hjälp att hitta en bostad. Men bostadsbristen kan inte socialtjänsten göra något åt. – Vi har blivit striktare, säger Hellevi Sandström.

klar

Artikellänk är kopierad

Bostadsbristen i Göteborg tvingar allt fler att gå till socialtjänsten för att hitta någonstans att bo. Unga människor som flyttar hemifrån, personer som skiljer sig, personer som fått arbete i Göteborg och behöver flytta hit snabbt och barnfamiljer som bor trångt tillhör de grupper som i större utsträckning söker sig till boendeenheten i Angered.

Men samma bostadsbrist innebär att de inte får någon hjälp.  – I gammal tradition har det ordnats boende på något sätt av socialkontoren. Folk blir väldigt förvånade när de får veta att vi inte har lägenheter, säger Hellevi Sandström, enheten för boendefrågor i Angered.

Enligt socialtjänstlagen har endast tre grupper rätt till hjälp av få bostad via kommunen. Äldre, funktionshindrade och missbrukare som vill bli av med missbruket. 

Och ni har blivit striktare med det?– Absolut. Ändå gick område bostad/service med ett underskott på 29 miljoner. 

Hellevi Sandström vittnar om ett tufft arbetsklimat för socialsekreterare som gång på gång tvingas informera besökare om att de inte kan få någon hjälp. En informationsartikel personalen skrivit för att förklara situationen avslutar de med ”frågorna som blir hängande i socialtjänstens väntrum är: – Om inte du kan hjälpa mig, vem har ansvar att hjälpa mig då? – Var ska jag bo?”.

Socialtjänstens enda svar är:  – Bedöms det som en nödsituation så får man en vecka på vandrarhem. Sedan har vi en rådgivning två gånger i veckan där man kan få tips om hur man ska leta, även efter andrahandsuthyrningar och utanför kommunen, säger Hellevi Sandström.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro