ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bostadsbyggandet väntar på pengar

Andreas Jelvefors · 19 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Snickarna Philip Nilsson och Patrik Svensson (längst ner) förbereder virket som ska bli trädäck på markplan i Dockan.

Snickarna Philip Nilsson och Patrik Svensson (längst ner) förbereder virket som ska bli trädäck på markplan i Dockan. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Bostadsbyggandet i Malmö har bromsat in kraftigt. Ett flertal stora projekt ligger på is och det är osäkert när, eller om de över huvud taget, blir av.– Finanskrisen i höstas sände chockvågor. Det är inte många byggstarter som har kommit i gång i höst eller i början av året, säger Jan Holmberg, projektledare på fastighetskontoret i Malmö.JM är ett av de bolag som har flest bostadsprojekt på gång runt om i Malmö, varav det största pågår i Dockan i Västra hamnen. Enligt regionchef Per Anders Olsson är bankerna restriktiva med lån till både kunder som vill teckna sig för nyproduktion, och entreprenörer som söker finansiering för byggprojekten.– De finns ett antal projekt som vi planerat köra i gång snart och där vi nu går ut och frågar om finansiering. Exempelvis vid Gyllins trädgård. Visst finns risken att något projekt kanske inte blir av, säger Per Anders Olsson.Ändå växer nu optimismen på byggsidan.– Det känns som att finansfallet håller på att stabiliseras. Vi har ett ränteläge som är extremt lågt och en befolkningstillväxt i Malmö som är hög, säger Jan Holmberg.Prognosen pekar på att Malmö växer med 6 000 invånare i år. När antalet objekt på andrahandsmarknaden nu också blir färre, väntas efterfrågan bli så stor att byggherrarna åter vågar tro på vinster i sina projekt.– Vi tror att bostadsbyggandet tar ny fart redan i år, inte minst byggandet av hyresrätter där MKB har en hel del på gång, säger Jan Holmberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro