ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bostadsfrågan löst för Göteborgsstudenter

Susanna Mattsson · 10 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Siri Falkeborn väntar på nycklarna till sin studentlägenhet i Johanneberg som hennes pojkvän är på väg med. Siri fick sin studentlägenhet utan några större problem för ett halvår sedan.

Siri Falkeborn väntar på nycklarna till sin studentlägenhet i Johanneberg som hennes pojkvän är på väg med. Siri fick sin studentlägenhet utan några större problem för ett halvår sedan. Foto: Rolf Hallin/031-Foto


klar

Artikellänk är kopierad

Snart börjar höstterminen och studenterna har fullt upp med att etablera sig på sina studieorter. Och det är lättare än på många år att hitta en studentbostad. Framför allt är läget bättre i Stockholm, Uppsala och Göteborg, enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS). Svårast har studenterna i Malmö.

"SER BÄTTRE UT ÄN PÅ FLERA ÅR" – Det ser bättre ut än på flera år, men man ska inte ropa hej. Hyrorna är fortfarande för höga och studiemedlen för låga, säger Elin Rosenberg, ordförande i SFS. I Göteborg är situationen på studentbostadsmarknaden bättre än på länge, främst tack vare ökad nyproduktion, samtidigt som antalet nya studenter ökar långsammare än tidigare. – Mellan 1990 och 2003 växte Göteborgs universitet med 15 000 utbildningsplatser, men det byggdes inga nya bostäder, säger Mats Odersjö, vd för SGS Studentbostäder.

3 000 STUDENTBOSTÄDER Under 2000-talet har SGS och Chalmers Studentbostäder byggt sammanlagt 3 000 studentbostäder. Bara i sommar har cirka 800 nya lägenheter annonserats ut. Men de nyproducerade lägenheterna är dyra. Ungefär häften av SGS lägenheter kostar över 3 000 kronor i månaden. – Att det blir dyrt är självklart ett problem. Vi har länge drivit frågan tillsammans med SFS om att studenterna ska få högre bidrag, samtidigt som vi borde få mer bidrag för att hålla kostnaderna nere, säger Mats Odersjö.

klar

Artikellänk är kopierad

Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro