ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Bostadskön i Stockholm slår rekord – 636 000 väntar på lägenhet

Alexandra Andersson · 14 Jan 2019
Uppdaterad 14 Jan 2019
Förra året förmedlades över 13 000 lägenheter i Stockholm.

Förra året förmedlades över 13 000 lägenheter i Stockholm. Foto: TT


Bostadsköerna i storstadsområdena växer sig allt längre. För att få ett hyreskontrakt i Stockholms innerstad tar det nu nästan 17 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Bostadskön i Stockholm når nya höjder: under föregående år ökade antalet köande till 636 000 personer, skriver SvD.

Nu tar det 11,3 år att få en vanlig “begagnad” hyresrätt genom Bostadsförmedlingen i Stockholm. För att få en lägenhet inom tullarna tar det ännu längre tid: 16,8 år.

Ökad förmedling

Inklusive speciallägenheter för särskilda grupper – som exempelvis studenter, seniorer, ungdomar – förmedlades totalt 13 455 lägenheter under 2018. Så många lägenheter har inte förmedlats sedan 2010.

Enligt Bostad Stockholm har bland annat de öronmärkta “ungdoms- och seniorbostäderna” ökat kraftigt.

– Vi är såklart väldigt glada över att så många valt att använda vår förmedlingstjänst och att allt fler bostadsbolag ser nyttan med att samla lediga hyresrätter på ett och samma ställe, säger Bostadsförmedlingens vd Christer Edfeldt till SvD.

Däremot uppges bara 7 871 av den totala andelen förmedlade hyresrätter vara “vanliga hyresrätter”, som inte öronmärkts för särskilda grupper. Flera av dem gick till den interna byteslön som är för dem som redan har ett hyreskontrakt hos något av Stockholms stads kommunala bostadsbolag.

Köerna blir längre

Varje år ställer sig ungefär 40 000 personer i Stockholms bostadskö.

Sedan 2010 har bostadsköerna i landets tre storstadsområden fördubblats, från nästan en halv miljon – till ungefär en miljon köande.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro