ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bostadskris förvärras för studenter

Mimmi Epstein · 21 Aug 2013
Uppdaterad 21 Aug 2013

Bostadsbristen för studenter i Stockholm blir värre för varje år. De senaste åren har bara ett par hundra studentbostäder byggts i hela landet och snart ska nästan 300 rivas i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Campus Lappis i Stockholm. Dessa hus kommer att stå kvar, men nästan 300 studentbostäder i Stockholm kommer att rivas.
Campus Lappis i Stockholm. Dessa hus kommer att stå kvar, men nästan 300 studentbostäder i Stockholm kommer att rivas.Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB, vill bygga nytt. Bland annat är det långa handläggningstider som sätter stopp.

– Processerna behöver kortas ner. I den frågan har både regeringen och lokala politiker ett ansvar, säger Anders Cronqvist, informationschef på SSSB.LÄS MER: DOMENICO HAR INGENSTANS ATT TA VÄGEN

Dessutom gör krångliga och detaljerade byggregler det dyrt att bygga. Boverket presenterade ett förslag om förenkling i juni. Bland annat föreslogs att boarean i lägenheten kan minskas genom att samma yta kan användas till arbete och måltider.

– Boverket skulle exempelvis behöva se över vilka krav som gäller för storleken på badrummen. I dag tar dessa alltför stor del av bostadsytan, säger Anders Cronqvist.  Förslaget är inte tillräckligt för att gynna studentbostadsbyggande.

En annan anledning till att bristen på studentbostäder ökar är att bygget av nya har bromsat sedan den statliga investeringsstimulansen togs bort 2007. Något SSSB beklagar eftersom dyrare byggen ger dyrare hyror, något som studenter inte alltid kan betala.

– I frågan om ny investeringsstimulans har vi fått bestämt nej från bostadsminister Stefan Attefall, säger Cronqvist.

I dag måste den som vill bo hos SSSB ha stått minst två år i bostadskö. Då kan man få ett studentrum i korridor med delat kök.

– Många har gått merparten av sin utbildning när de får en bostad hos oss, säger Anders Cronqvist. 

Nästnästa år kommer nästan 300 studentbostäder i Sickla att rivas. Bostäderna har tillfälligt bygglov på tio år.  

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro