ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bostadspriser stiger – lönerna halkar efter

Linn Dahlgren · 12 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

INDEX. Bostadspriserna och räntorna ökar så snabbt att inkomsterna inte hänger med. Nu får allt fler svårt att köpa bostad.– Jag tror inte att vi har passerat varken räntetoppen eller pristoppen. Även om inkomsterna ökar så stiger priserna så att marginalerna krymper, säger Cecilia Hermansson, nationalekonom vid Swedbank.

13 av 48 kommuner har ett index under 100. Där har hushållen för låga inkomster för att ha råd med ett genomsnittligt boende. Husköpkraften är allra lägst i storstäderna där också priserna är högst. I Stockholm krävs en hushållsinkomst på 839 000 kronor för att ha råd att köpa ett småhus. I Örnsköldsvik räcker det med 186 383 kronor, visar Swedbanks Boindex för fjolårets sista kvartal.För hela Sverige var index 120,5 under det fjärde kvartalet i fjol och hushållens marginaler har därmed minskat drastiskt de senaste åren.– Det här är en dramatisk nedgång, år 2005 låg index på 150 och är nu alltså nere på 120, säger Cecilia Hermansson.

Orsaken till nedgången är de stigande priserna på boende. Bostadsrättspriserna har stigit med 13 procent och huspriserna med 5 procent under de senaste tolv månaderna, enligt Mäklarstatistik. Allt fler tror också att prisstegringen kommer att fortsätta. I november trodde 39 procent på stigande priser medan 37 procent trodde på fallande, enligt SEB:s Boprisindikator. Nu tror 66 procent att priserna kommer att fortsätta att stiga och bara 12 procent att priserna kommer att sjunka.Så länge som priserna stiger snabbare än lönerna kommer indexet att sjunka.– I andra länder där index är omkring 100 följer priserna med ner, så vi får kanske en avmattning. Om priserna fortsätter att öka och konjunkturen försämras, så får vi kanske en kraftig priskorrigering, säger Cecilia Hermansson.Ett index över 100 betyder att hushållen har råd att köpa ett boende där inte mer än 15 procent av inkomsten går till bolånekostnader. Om index är lägre än 100 måste hushållen skära ner på annat för att ha råd med sitt boende.

klar

Artikellänk är kopierad

Linn Dahlgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro