ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bostadsrätter blir hyresrätter – "Skulle ljuga om jag sa att det blir låga hyror"

Jesper Lindqvist · 10 Apr 2019
Uppdaterad 10 Apr 2019
"Den stora fördelen är ju att vi slipper hela förberedelseprocessen", säger Björn Ljung (L).

"Den stora fördelen är ju att vi slipper hela förberedelseprocessen", säger Björn Ljung (L). Foto: Claudio Bresciani/TT/Pressbild


Stockholmshem har köpt 84 bostadsrätter som ska omvandlas till hyresrätter. Orsaken är bland annat att bolaget har slut på egen mark, och resurssvaga hyresgäster lär inte stå i kö. "Räknar man per kvadratmeter så lär det inte röra sig om låga hyror", säger Björn Ljung (L), styrelseordförande i Stockholmshem.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare skrivit om den uppmärksammade bostadsaffären, där det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har köpt 84 stycken bostadsrätter av Maxera Bostad. Bostadsrätterna ska nu istället bli hyresrätter i kommunal regi.

Fenomenet – att bostadsrätter bli hyresrätter – är inte nytt, men har heller inte varit speciellt vanligt under tiden som bostadsmarknaden blomstrat.

Stockholmshems styrelseordförande, Björn Ljung (L), berättar att det var Maxera Bostad som tog kontakt med Stockholmshem gällande affären.

– Vi har ett uppdrag att varje år bygga nya hyresrätter, men det är stor konkurrens om byggbar mark i Stockholm. Eftersom vår egen mark har tagit slut var detta ett annat sätt att utöka vårt bestånd av hyresrätter, säger han.

”Slipper hela förberedelseprocessen”

Exakt hur mycket Stockholmshem betalat för lägenheterna vill Björn Ljung inte avslöja, eftersom flera liknande affärer kan komma att följa i framtiden. Han pekar dock på att Stockholmshem är mycket nöjda med affären.

– Det är inte det billigaste sättet att få till nya bostäder, men det är heller inte det dyraste. Det ligger någonstans däremellan.

Vad ser ni för fördelar med det här sättet att få till nya bostäder?

– Den stora fördelen är ju att vi slipper hela förberedelseprocessen med projektering, markanvisning, detaljplan och så vidare. Vår del av projektet tar istället vid i sista steget.

LÄS MER
Bostadspriserna sjunker – i hela landet

Men ändå så är det inte det billigaste alternativet?

– Det beror på att det är någon annan som har planerat bostäderna. Vi måste göra en del anpassningar eftersom vi har en annan syn på hur till exempel hissarna ska fungera, och vi har även egna låssystem som måste installeras. Sådana saker gör att affären inte bli det billigaste alternativet.

”De faktiska hyrorna blir något lägre”

Vilka tänker ni er ska bo i dessa lägenheter?

– Det är vi inte helt klara över ännu. Men eftersom det rör sig om mindre lägenheter hoppas vi få in fler mindre familjer och ungdomar eftersom det redan bor många äldre i området. Blandningen av människor är något vi vill åt för att få området att leva.

Så ni tror på en yngre målgrupp?

– Det stämmer, men jag skulle inte bli förvånad om vi får en del äldre också som vill byta ner sig rent storleksmässigt.

Eftersom det rör sig om nyproduktioner kanske man kan räkna med höga hyror också?

– Vi har inte förhandlat några hyror ännu, men jag skulle ljuga om jag sa att det blir låga hyror, räknat per kvadratmeter. Däremot rör det sig ju om mindre, välplanerade lägenheter, vilket gör att de faktiska hyrorna blir något lägre.

Går det då att få in ungdomar och äldre, grupper som ofta inte är lika resursstarka?

– Jag tror det, men egentligen hade det varit bra med fler bostadsrätter i området eftersom det i övrigt domineras av hyresrätter. Vi eftersträvar en blandning av bostadstyper i Stockholm, men ibland blir det inte som man tänkt sig och i det här fallet kom verkligheten emellan.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro