ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boston okänt mecka för shoppare

Josef Friedinger · 26 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Speciella skatteregler skapar en fyndplats för både amerikaner och utlänningar

klar

Artikellänk är kopierad

Boston på USA:s östkust, den mest ”europeiska” av de amerikanska storstäderna, har utvecklats till ett mecka för shoppingsugna. Den förmånliga momsen på varor lockar mängder med kunder till outletbutiker och lågpriskällare, som här finns även inne i city.Hotellutbudet är stort och på restaurangerna går hummer och ostron före biff. Boston lanseras som ”walking city” och är sannerligen promenadvänligt för att vara en amerikansk storstad. Med kartans hjälp ger vi oss i väg till Newbury Street, stadens berömda shoppingstråk, och till Charles Street, där charmiga antikvitetsaffärer inbjuder till otaliga stopp.Newbury Street är utan tvekan Bostons trendigaste och elegantaste gata. Den är mycket lång och märkesbutikerna många.

Gatan börjar mitt emot parken Public Gardens västra ingång, och med sin boulevardaktiga karaktär skiljer den sig från de flesta andra storstäders bilfria affärsstråk. Tegelhusen är fyra fem våningar höga och butikerna mestadels inhysta i källar- eller bottenplan.Men bland alla butiker hittar man också en och annan servering som tillåter en paus i shoppandet. Varför inte betrakta strömmen av folk i jakten på det senaste modeplagget över en espresso på Café Armani? Gatans sista kvarter, mot Massachusetts Avenue, inrymmer Virgin Records gigantiska skivaffär med musik från hela världen. Parallellt med Newbury Street, ett kvarter längre söderut, sträcker sig Boylston Street. Här finns bland annat några av stadens juvelaffärer. På samma gata ligger Marshall’s, där man kan hitta flotta plagg till bra reapriser.Framme vid Copley Place speglar sig den gamla Trinitykyrkan i Hancock Towers blåskimrande glasfasad. Bilden, med historiska byggnader omgärdade av skyskrapor, är typisk för Boston. Copley Place magnifika köpcentrum, som är sammanlänkat med Prudential Centers gallerior, rymmer över tvåhundra exklusiva butiker. Det här är stadens mest koncentrerade samling märkesbutiker. I det stora komplexet med vackra ljusgårdar ryms också flera restauranger och kaféer.I stadsdelen Downtown Crossing finns de två största varuhusen i hela New England, Filene’s och Macy’s, vilkas utbud det tar en hel dag att ta sig igenom. Inte fullt lika sofistikerade butiker och matställen hittar man i en av centrala Bostons främsta turistmagneter, Faneuil Hall Marketplace.

I Cambridge, på andra sidan Charlesfloden, finns de allra nyaste av traktens otaliga köpcentrum. Anhopningen av gallerior och outletbutiker i just Boston beror främst på den låga momsen, 0 procent på inköp upp till 176 dollar. På större summor gäller en säljskatt på 5 procent, men vid köp av exempelvis en kostym går det bra att betala byxa och kavaj var för sig. Det är rejält prisvärt att köpa amerikanska märken som Gap, Pottery Barn, Ralph Lauren med flera. Europeisk design ligger däremot oftast på ungefär samma prisnivå som hemma. Men om man nöjer sig med förra årets kollektion kan man hitta en Armanikavaj för 100 dollar, ett fyndpris. Månadsbladet Boston Magazine ger god hjälp med information om den senaste shoppingen, olika utförsäljningar, evenemang och tips på bra restauranger och barer.Efter en hissfärd upp till femtionde våningen i Prudential Center kan man titta ner på de gator man nyss vandrade på. Under besöket i restaurangen, ytterligare två plan upp, är det svårt att koncentrera sig på den goda maten med den vackra staden pulserande nedanför.

klar

Artikellänk är kopierad

Josef Friedinger
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro