ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bota din depression – med hjärnpacemaker

Jenny Sköld · 23 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu lanserar amerikanska forskare en ny metod att bota depressioner. I stället för att skriva ut antidepressiv medicin till nedstämda patienter opereras en 50 x 6 millimeter stor pacemaker in intill en nerv strax nedanför skulderbladet, skriver den amerikanska tidskriften Wired. Dosan, som drivs av batterier, skickar sedan impulser via nacken och rakt in i serotenincentrum i hjärnan. Förutom att den påverkar den måbra-relaterade seroteninbalansen stimulerar pacemakern också blodflöde och nervaktivitet.Batterierna måste bytas efter mellan 8 och 12 år, men stimulatorn kan programmeras om med hjälp av en optisk penna som förs över huden.Metoden, som presenterades vid en det amerikanska psykiatriförbundets konferens i San Diego i dag, är densamma som redan tidigare använts på patienter med epilepsi. Psykiatriker upptäckte att de patienter som inte blev av med sina epileptiska anfall med hjälp av utrustningen absolut ville ha kvar den - eftersom de mådde så bra.

– Vi frågade patienter som inte blivit hjälpta om vi kunde ta bort hjälpmedlet. Men de sa nej, nej, ta inte bort den, sa doktor Mitchel Kling vid det amerikanska hälsoinstitutet under konferensen

Rent praktiskt har den en liknande inverkan på hjärnan som antidepressiva mediciner har, även om metoden är annorlunda. Från själva apparaten sänds elektriska impulser som stimulerar serotenincentrum i hjärnan samt ökar blodflöde och nervaktivitet. Varje pacemaker har ett skräddarsytt program, med pulsfrekvens och styrka som passa varje enskild patients behov.Behandlingsmetoden har varit godkänd sedan 2005 i USA och sedan dess använts på ungefär 3.000 deprimerade patienter. Ungefär en tredjedel av dem som var svårt deprimerade blev hjälpta av pacemakerbehandlingen och hälften uppvisade en klar förbättring. Vissa patienter märkte också en förbättring efter en längre tids behandling.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro