ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Böter för fildelare

Daniel Olsson · 7 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

16 000 kronor blev straffet för den 26-årige snickare från Göteborg som spridit den svenska filmen Rånarna via ett fildelningsprogram på Internet. Mannen är den tredje fildelaren i Sverige som dömts för brott mot upphovsrättslagen. Det var i maj 2004 som anställda vid film- och dataspelsbranschens samarbetsorganisation Svenska antipiratbyrån laddade ned filmen i sin jakt efter fildelare.

SPÅRADES AV POLIS Med polisens hjälp spårades den utdelade filmen till 26-åringens Internetanslutning i Göteborg. 26-åringen hävdade under rättegången att han haft vänner i sin lägenhet och vem som helst av dem kunde ha använt hans Internetabonnemang för att ladda hem och sedan sprida filmen. Han säger också att han var på jobbet vid den tid som filmen skulle ha delats ut, men tingsrätten anser att det står klart att 26-åringen och ingen annan spridit filmen med hjälp av programmet DC++.

80 DAGSBÖTER Mannen döms till 80 dagsböter, samma straff som två tidigare fildelarna dömts till. Också de har spridit svenska filmer. - Det är en slump men det blir ju lite enklare med upphovsrätten för oss om vi tar svenska filmer, sa Anders Nilsson vid Svenska antipiratbyrån tidigare i år. Under rättegången förklarade åklagaren att den 26-årige snickaren haft otur. Idag ska det mycket till för att polisen ska spåra fildelares IP-adresser eftersom brottet endast ger böter, men vid den tiden fanns det skäl från åklagare och polis att tro att brottet skulle ses hårdare.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro