ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Böter för vanskött jämställdhet

Stockholm TT · 9 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bara sex procent av de arbetsgivare som Jämo granskat arbetar för jämställda löner mellan män och kvinnor på det sätt lagen föreskriver.

För att få arbetsgivarna att ta arbetet på allvar krävs kännbara böter, anser Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström.

Jämo har snart avslutat första etappen av sin granskning av företagens lönekartläggningar som enligt jämställdhetslagen ska göras varje år för att se om det finns könsrelaterade löneskillnader eller andra anställningsvillkor.

Med hjälp av Statistiska centralbyrån har 1 200 statliga och privata arbetsgivare med sammanlagt en miljon anställda plockats ut för granskning. Den första etappen omfattade 373 arbetsgivare.

När 333 av dem granskats har bara 20 levt upp till lagens bestämmelser.

Borgström som anser att resultatet är bedrövligt vill ha kännbara böter för att få en bättring. I gengäld kan han tänka sig att lätta på arbetsgivarnas börda genom att lönekartläggningarna görs vart annat år i stället för som nu varje, skriver han på Dagens Nyheters debattsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro