ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Botkyrka är mest drabbat av bränder

Maria Forsström · 27 Apr 2014
Uppdaterad 27 Apr 2014

Lägen­hetsbränder är van­ligare i Botkyrka än någon annan kommun i Stockholm. En av 500 lägenheter brinner varje år. Brandförsvaret säger att det behövs mer utbildning.

klar

Artikellänk är kopierad

Brukar du tänka på brandsäkerhet hemma? Hur? Varför tror att det blir så? 
  Malik Ansari, 33, Botkyrka, brukar tänka på brandsäkerheten hemma  och skyddar familjen med hjälp av  brandvarnare.
Brukar du tänka på brandsäkerhet hemma? Hur? Varför tror att det blir så? Malik Ansari, 33, Botkyrka, brukar tänka på brandsäkerheten hemma  och skyddar familjen med hjälp av  brandvarnare.Foto: Julio C Saint’ Just

►Vill du se kartan i större format, eller surfar du i mobilen? Klicka här för en större version

Tidningen Hem&Hyra har tagit fram statistik över lägenhetsbränder i Stockholms kommun. Mest brinner det i Botkyrka kommun där i genomsnitt 21 av 10 000 lägenheter drabbas årligen.

Lars-Göran Uddholm är brandchef på Södertörns brandförsvar, dit Botkyrka hör, och menar att det är viktigt att förmedla kunskap så att det inte uppstår bränder.

– Och sedan naturligtvis hur man hanterar ett tillbud. Men den grupp som är mest utsatt för bränder är äldre människor, många skulle ha svårt att hantera en brandsläckare och är bättre betjänta av till exempel en spisvakt.

Södertörns brandförsvar börjar med utbildningar i förskolan som fortsätter i de olika stadierna i skolan.

– Vi hoppas att det ska nå hemmen. Men visst är det så att det finns områden där budskapen vi går ut med inte når fram. Där måste vi bli bättre och mer närvarande, satsa på uppsökande, säger Lars-Göran Uddholm.

Den vanligaste brand­orsaken är glömda spisar, vanligare än både stearinljus och cigaretter. Ville Bexander, brandteknisk rådgivare på Brandskyddsföreningen säger att man i förberedande syfte bör se över de varma områden man har i bostaden och göra en värdering.

– Spis, öppen spis, element, lampor, att inte lägga en varm dator på en tidningshög, att det inte hänger gardiner olämpligt… allt sådant.

Om olyckan är framme ska man ha en fungerande brandvarnare så att man kan göra något, och sedan en brandfilt eller en brandsläckare.

– En liten brand kan vem som helst släcka, det är värre när den tagit sig, säger Ville Bexander.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro