ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Botkyrka tar krafttag mot giftiga förskolor

Karin Winter · 14 Feb 2014
Uppdaterad 24 Feb 2014

Förskolorna i Botkyrka ska bli giftfria. Plastleksaker, sovmadrasser i plast och gungdäck kan vara historia redan 2015. Danderyds kommun kommer däremot inte inventera sina förskolor.

klar

Artikellänk är kopierad

På förskolan Bäverhyddan i Tullinge undviker man plastmaterial i möjligaste mån. – Vi försöker använda icke-färdiga leksaker, som toarullar och tidningar, som barnen själva kan skapa med, säger förskolechefen Petra Sahlin.

I stället för plastdockor köper de in tygleksaker, och i Dramarummet hittar vi dockor i tyg, men även en docka av plast.

Botkyrka har beslutat att alla förskolor ska inventeras i jakt efter farliga material. – Vi hoppas att vi kan börja ta bort giftiga leksaker, ändra städrutiner och så vidare under 2015 och framåt, säger Elisabeth Nobouka Nordin (MP), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Det finns inget regelverk som säger att förskolor måste inventeras. – Det är ett frivilligt åtagande, men det kan medvetandegörande problemet med farliga material, säger Annkristin Axén på hälsoskyddsavdelningen vid Miljöförvaltningen.

I Danderyd säger politikerna nej till att inventera och giftsanera förskolorna, och har avslagit en motion från Miljöpartiet. – Det kanske ser bra ut i förskolorna, men det vet vi ju inte eftersom de inte vill göra en inventering. Barn är en investering, inte en kostnad, säger Mikael Adersteg (MP).

Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Danderyd, anser att det redan finns en miljömedvetenhet i kommunen. Är det ett ekonomiskt beslut? – Vi arbetar ju redan med miljön så då blir det ju dubbelarbete, men om det finns saker som inte ligger under det arbetet får vi ju naturligtvis göra insatser, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro