ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Botkyrkabyggen tvingas sälja ut 1 000 lägenheter

Kristoffer Rengfors · 18 Apr 2012
Uppdaterad 18 Apr 2012
Botkyrkabyggens lägenheter måste totalrenoveras. Några våningar upp på Alhagsvägen monterar Viktor Korshunov och  Roger Andersson isolerande frigolit på ytterväggarna.

Botkyrkabyggens lägenheter måste totalrenoveras. Några våningar upp på Alhagsvägen monterar Viktor Korshunov och  Roger Andersson isolerande frigolit på ytterväggarna. Foto: Urban Brådhe


1 000 av kommunala Botkyrka-byggens lägenheter kommer att säljas för att finansiera reno-veringen av miljon-programmen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare har Botkyrkabyggen velat höja hyrorna för att klara underhållet av det slitna miljonprogrammet. Nu riktar Hyresgästföreningen skarp kritik mot att lägenheter dessutom ska säljas. 

– Vi känner oss lurade. Vi vet alla att de här bergen av upprustning finns framför oss. Därför har vi redan gått med på högre hyreshöjningar för att bolaget lättare ska kunna hantera det här, säger Simon Safari, ordförande hyresgästföreningen Botkyrka-Salem.

Botkyrkabyggens ordförande, socialdemokraten Bo Johansson, säger till Metro att bolaget inte vill tvingas höja hyrorna med över 50 procent, och med försäljningen hoppas man kunna stanna vid en höjning på 20 procent.

– Tittar vi framåt 2020 så ser man att går vi bara på i den här takten så ser det inte så bra ut. Då blir det ansträngt för bolaget. Någonstans måste pengarna komma ifrån och vi vill inte höja hyrorna med 60–70 procent som man gjort på andra ställen. Vi tror inte våra hyresgäster fixar det, säger han.

Men alla vet ju att miljonprogamhusen måste renoveras. Borde det inte finnas en buffert som hyresgästerna betalat via hyran?

– Jag gick in i styrelsen 2009. Hur tidigare styrelser resonerat vet jag inte. Men det finns de som suttit längre som tycker att vi borde fått fart på det här tidigare. 

Han säger vidare att bolaget tittat på alternativa sätt att finansiera renoveringen, men inte lyckats hitta en lösning, och att många kommuner väntat på stöd till att renovera miljonprogrammen. Stöd som ännu inte kommit.

– Flera regeringar, bland annat mina egna, har lovat massor. Alla vet ju om det här underhållsberget, säger Bo Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro