ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boutredning: Straffbelägg överhyror

Stockholm TT · 21 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är några av slutsatserna i Boutredningens slutbetänkande som presenterades på onsdagen. Utredningen, som lagts ned av den nya regeringen, har hastat fram sina slutförslag. -Men de bygger på två års hårt arbete, poängterade utredaren Lotta Jaensson som hoppas att den nya regeringen ändå tar till sig utredningens förslag. Bland de konkreta förslagen finns krav på lagskärpning när det gäller andrahandsmarknaden för bostäder. Två av tre unga har bott olagligt, betalat överhyror eller varit inblandade i svarthandel. I Stockholm och Uppsala är det ännu vanligare. -Det är en oerhört hög siffra. Därför krävs skärpt lagstiftning på det här området, säger Jaensson. Bostadsförmedling Bristen är också stor på information om bostäder och förmedlingen av dem måste förbättras, anser utredningen.

Därför bör Boverket och Konsumentverket få i uppdrag att utforma en nationella bostadsportal där all relevant information samlas på ett ställe. Förebilder kan vara Arbetsförmedlingens eller Högskoleverkets hemsidor.

Utredningen föreslår också en rad förändringar för att också unga ska få råd att bo. Det gäller allt från ökat studiestöd, hyresgarantier, men också en översyn av reglerna för kreditgivning som missgynnar den som inte har en fast anställning.

Dessutom vill utredningen ha ett system som gör att små lägenheter inte behöver kosta mer att bygga än större lägenheter. Och att göra om hyresrätter till bostadsrätter i stor skala är en oroande utveckling enligt utredningen. Det riskerar att förvärra situationen för unga ännu mer. Studenter Bostadsminister Mats Odell (kd), som duckar för frågan om varför han satte stopp för utredningens fortsatta arbete, tänker i alla fall studera den: -Vi ska ta till oss de förslag som vi tror kan vara bra. Ett intressant förslag är att skapa en nationell bostadsportal där man kan gå in och söka och få bra information, säger Odell. Han håller också med om att studenterna är utsatta och att studiestödet skulle behöva höjas. -Men det är en fråga som får prövas i budgetsammanhang, där det är väldigt många som pockar på mera resurser, säger han. Hela grejen, enligt Odell, är att det byggs alldeles för lite. -Sverige bygger nästan minst av alla EU-länder. Nu vill vi sätta fart på det.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro