ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boxningen har hjälpt mig överleva i ett rasistiskt samhälle

Metro · 18 Nov 2015
Uppdaterad 18 Nov 2015

Foto: David Lagerlöf


klar

Artikellänk är kopierad

Hur överlever man i ett samhälle som ständigt basunerar: "Du hör inte hemma här, lagar och regler gäller inte för dig"?

Svaret är att man blir en överlevare, en överlevare som kan navigera i ett land där färgblindheten råder, där en majoritet av befolkningen hävdar att vi lever i ett postrasistiskt samhälle. Men verkligheten för oss som upplevt och upplever rasism och afrofobi är en helt annan, en verklighet där du varje dag ställs inför vardagsrasismens olika härskartekniker.

► LÄS MER: Afrofobiska hatbrott fortsätter att öka

I denna artikel vill jag förmedla vad sporten har betytt för mig som individ och hur den hjälpt mig att bli en överlevare i ett rasistiskt samhälle. Som ung vände jag mig till boxningen där jag lärde mig disciplin, självrespekt och självförsvar. Dessa lärdomar bär jag med mig än i dag, som 40–årig afrosvensk. Disciplin i att alltid vara förberedd och självrespekt genom att alltid ta fighten, oavsett utgångsläge. Självförsvar kanske inte så mycket i fysisk bemärkelse i mitt vuxna liv, utan ett mentalt självförsvar, vilket för mig som afrosvensk innebär att jag alltid är redo och aldrig kan sänka garden inför den vita blicken.

► LÄS MER: Hatet mot romer är den sista accepterade rasismen i Europa

Rasismen och afrofobin är reell i det svenska samhället.  Afrofobi   innebär   fientlighet   mot människor som har sin bakgr und i   subsahariska   Afrika och   som tillhör den   afrikanska   diasporan .   Afrofobi   kan ta sig uttryck i verbala kränkningar, rumsliga utestängningar och fysiska angrepp liksom i  systematisk   rasdiskriminering   inom exempelvis arbets- och   bostadsmarknaden .  Hur ska vi tackla de dessa krafter som sprider sig som en löpeld i Sverige? Det var ur känslan av ständigt känna sig under attack och oviljan från det svenska samhället att erkänna den rasism som vi afrosvenskar upplever varje dag som det antirasistiska nätverket Fokus afrofobi föddes. Nätverket startades den 14 september 2014 för att uppmärksamma den afrofobi som genomsyrar hela det svenska samhället. För mig har gemenskapen och de delade erfarenheterna av liknande upplevelser från andra medlemmar stärkt mig som människa, men också stärkt min övertygelse om att kampen för lika rättigheter och möjligheter i det svenska samhället bara har börjat.

► LÄS MER: 77 år har gått sedan Kristallnatten – trots det tas inte judehatet på allvar

Det svenska samhället bör lyfta blicken och se den strukturella rasismen som i dag drabbar afrosvenskar allra hårdast på arbets- och bostadsmarknaden, men även i hatbrottstatistiken, enligt Afrofobirapporten som kom ut 2014. Politiker måste ta afrofobin på allvar och att gå från ord till handling.

Mattias Järvi

Grundare av nätverket Fokus afrofobi

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro