ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boxningstalangen kvar på flygplatsen

Leif Oldenburg · 27 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013

Advokaten: Det kan vara en fördel om han inte släpps in i sitt hemland.

klar

Artikellänk är kopierad

Demonstration på Migrationsverket i Märsta till förmån för utvisningshotade Laziz Sharifov i oktober.
Demonstration på Migrationsverket i Märsta till förmån för utvisningshotade Laziz Sharifov i oktober.Foto: Janerik Henriksson/TT
Laziz Sharifov.
Laziz Sharifov.

Boxningstalangen Laziz Sharifov, som Metro tidigare skrivit om, utvisades till Kazakstan på tisdagen. Men landet vill inte ta emot 18-åringen. I snart ett dygn har han suttit inlåst på en flygplats i Kazakstan

– Myndigheterna säger att man fortfarande undersöker om han är medborgare i landet. Det borde inte ta så lång tid. Jag tror att man bara vill visa sin makt, säger Laziz Sharifovs advokat Lisa Af Jochnick till Metro.

Sharifovs familj tillhör den uzbekiska minoriteten i Kazakstan och kom till Sverige 2008. I september i år, efter fem år, fick familjen slutgiltigt avslag på sin ansökan om politisk asyl.

– Laziz risker att förföljas i Kazakstan både av privatpersoner och myndigheterna som kopplar honom till regimkritiker i utlandet, säger Lisa Af Jochnick.

En regimkritisk webbsida har berättat om hans fall och det kan ha irriterat myndigheterna i Kazakstan.

– Det har hänt tidigare att landet inte har tagit emot regimkritiska medborgare. För Laziz och hans familj är det en fördel om han inte blir insläppt. Det borde påverka svenska myndigheters syn på familjens situation, säger Lisa Af Jochnick.

Svensk polis säger sig fått garantier för att Laziz skulle tas emot när han kom till landet och vände tillbaka till Sverige sedan de lämnat honom där. 

– Om Laziz inte släpps in måste de åka tillbaka och hämta hem honom, säger Lisa Af Jochnick.

Under sina fem år i Sverige började Laziz på gymnasiet och gjorde sig samtidigt känd som en av landets största boxningstalanger. Han har en stor vänkrets som har kämpat för att han ska få stanna i Sverige.

I oktober hämtade polisen upp honom på förvaret i Märsta och sa att han skulle till en ny enhet. I stället fördes han direkt till flygplatsen för avvisning. När Laziz förstod vad som var på gång fick avvisningen avbrytas.  

– När de tog in mig i ett flygplan började jag skrika och sa att jag behövde hjälp. Då kom flygvärdinnan och sa att jag inte fick åka med, sa Laziz Sharifov till Metro då.

– Två av mina vänner har blivit mördade för att de är uzbeker, berättade han för Metro.

Hans mamma och två bröder gömmer sig på hemlig ort i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro