ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boxningstalangen Laziz Sharifov kan utvisas när som helst

Viktor Bendz · 1 Nov 2013
Uppdaterad 1 Nov 2013
OS-löftet Laziz Sharifov ska visas ut från Sverige.

OS-löftet Laziz Sharifov ska visas ut från Sverige.


Laziz Sharifov är en boxningstalang utöver det vanliga och har lovordats som ett av Sveriges största löften inför OS. I går togs han till psyket med självmordstankar och när som helst tvingas han ombord ett plan till Kazakstan. 18-årigen ska utvisas.

klar

Artikellänk är kopierad

Laziz Sharifov, 18 år ska utvisas till Kazakstan, vännerna från klassen stöder honom på Migrationsverket i Märsta. Från vänster: Gunnar Rurling, Christoffer Hermansson, Emilia Lennmalm, Jennifer Mählkvist, Jasmin El-kathemi & Emelie Karlsson.
Laziz Sharifov, 18 år ska utvisas till Kazakstan, vännerna från klassen stöder honom på Migrationsverket i Märsta. Från vänster: Gunnar Rurling, Christoffer Hermansson, Emilia Lennmalm, Jennifer Mählkvist, Jasmin El-kathemi & Emelie Karlsson.Foto: Henry Lundholm
Migrationsverkets förvarsenhet i Märsta där  Laziz Sharifov sitter förvarad.
Migrationsverkets förvarsenhet i Märsta där  Laziz Sharifov sitter förvarad.Foto: Henry Lundholm

I onsdags hämtades han av två poliser som berättade att han skulle flyttas från förvaret i Märsta till en ny förvarsenhet. Han packade sina tillhörigheter och följde med dem – men destinationen var inte vad han trodde.

– När de tog in mig i ett flygplan började jag skrika och sa att jag behövde hjälp. Då kom flygvärdinnan och sa att jag inte fick åka med, säger Laziz Sharifov.

Han kördes tillbaka till förvaret men den psykiska påfrestningen av att bli utkastad ur landet var för stor.

– Jag åkte in på psyket. Jag hade självmordstankar, det var därför de tog mig till psykiatrin. Jag hade jätteont i hjärtat och det sticker i händerna. När jag var där sa de att allting var okej och skickade tillbaka mig till Märsta.

Laziz Sharifov och hans familj är uzbeker. En till viss del utsatt minoritet i Kazakstan. 

– Två av mina vänner har blivit mördade för att de är uzbeker, säger han.

Men flyktingar från Kazakstan beviljas sällan asyl i Sverige, och familjen Sharifov är inget undantag. Förra året beviljade Migrationsverket asyl för sju av 263 ansökningar. Laziz är först ut av familjen, med fem medlemmar, att skickas tillbaka.

– Vi har inte tillräckligt med skäl för att stanna, säger han och fortsätter:

– Min familj kommer senare, jag vet inte exakt när men de får inte heller stanna.

Utanför förvaret har klasskamrater, boxare, lärare med flera samlats de senaste två dagarna för att demonstrera mot utvisningen. På Facebook har över 5 300 personer gått med i gruppen "Låt Laziz stanna i Sverige!" Sidan uppdateras ständigt om var 18-åringen befinner sig och hur han mår.Hur känns det att ha så stort stöd? – Det är skönt att inte vara ensam. svarar han.

En av vännerna som demonstrerar utanför Migrationsverkets förvarsenhet i Märsta är Emilia Lennmalm som har gått i samma klass som Laziz sedan de började ettan i gymnasiet. Nu går de sista året. Idén att hennes goda vän skulle försvinna från skolan, Stockholm och Sverige är omöjlig för henne.

– Det går inte att skicka honom i det skick han är i just nu.

– Jag vill inte tänka på vad som kommer hända om han hamnar i Kazakstan. Det finns inte. Vi är ju inställda på att det här ska gå.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro