ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bra år för krogen trots dålig ekonomi

Leif Oldenburg · 7 Feb 2014
Uppdaterad 7 Feb 2014
Allra bäst i restaurangbranschen förra året gick det för kaféer och konditorier.

Allra bäst i restaurangbranschen förra året gick det för kaféer och konditorier. Foto: TT


Restaurangbranschen hade ett lysande år 2013. Allra bäst gick det för kaféerna. Men uppsvinget behöver inte betyda att svenskarna slår klackarna i taket.

klar

Artikellänk är kopierad

– Restaurangbesöken brukar öka när det är lågkonjunktur och hög arbetslöshet. Man vågar inte köpa en ny bil men något vill man unna sig och då blir det ofta en kopp kaffe eller en öl med en kompis, säger Stefan Nilsson på Trendgruppen.

Enligt statistiken ökade hela restaurangbranschen sin omsättning med 4,4 procent förra året jämfört med 2012. Lunchrestaurangerna ökade med 6,7 procent. Alla bäst gick det för kaféer och konditorier där tillväxten steg med hela 8,6 procent i löpande priser. Under samma tid ökade livsmedelshandelns totala omsättning med 2,7 procent.

– Det positiva är trots allt att vårt umgänge har flyttat ut. I dag är det helt naturligt att träffa en kompis på en bar eller ett kafé. Det går bra alla dagar i veckan och behöver inte vara en fredagskväll med massor av planering. Svenskarna har helt klart blivit mer kontinentala, säger Stefan Nilsson.

Sifforna har tagits fram av Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund, Svensk Cater och Statistiska Centralbyrån.

ENKÄT: Äter du ofta ute på restaurang?

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro