ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bra för att ligga i ett köpcentrum

Jonas Cramby · 4 Apr 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016

Närproducerade råvaror och stora ambitioner är inte det första man tänker på när det gäller köpcentrumsmat. Men i Nacka finns undantaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Undangömd i ett hörn i Sickla köpkvarter ligger Sovel Kött & Grill. De höjer ambitionsnivån rejält i galleriamatsvärlden.
Undangömd i ett hörn i Sickla köpkvarter ligger Sovel Kött & Grill. De höjer ambitionsnivån rejält i galleriamatsvärlden.Foto: Lotta Bergseth
Köttbutik och grill i Sickla köpkvarter
Köttbutik och grill i Sickla köpkvarter

I Stockholms innerstad kan man ju numera knappt ta en snabblunch efter gymmet utan att få en livsförändrande, kulinarisk upplevelse. Men så fort man packar in familjen i kombin för en dags planlöst strosande bland Lindexbutiker och Clas Ohlsons i någon av förorternas köpcentrum blir allting genast lite mer kedjefierat, mikrouppvärmt och kärlekslöst. Men även foodies behöver billiga, praktiska kängor till barnen, så vad ska man egentligen göra om man inte känner för trista pizzabufféer eller kubformad lasagne där det översta lagret pasta återgått till sin torkade form?

Svar: Bege sig till Nacka.

Undangömd i ett hörn i Sickla köpkvarter ligger nämligen charkuteributiken Sovel Kött & Grill som inte bara, enligt ett flertal tipsare, ska sälja bra närproducerat kött – de ska servera en anständig köpcentrummåltid också.

Kan detta stämma? Jag packar kombin för att undersöka saken.

Sovel Kött & Grill visar sig mycket riktigt sälja så kallat Ö-Märkt skärgårdskött vilket betyder att djuren rört sig fritt på ett naturligt bete och tagits väl om hand. Man hittar också lite roligare styckdetaljer som top blade och flankstek och vissa dagar finns även riktigt lyxiga grejer som wagyu eller iberico-gris. Dessa köttbitar, kan man säga, är sedan grunden i den kolgrillade meny som man kan avnjuta i charkuteributikens lilla matservering.

Jag provar en välhängd bit flapstek med härligt kolbrynt yta och gott om mögelostoner. Till köttet äter jag tre valfria sides av typen pommes, bea och caesarsallad. Inget sensationellt – men ändå ett steg upp i omtanke från den vanliga grillkrogen.

Sovels hamburgare har även den funderats igenom. Man får ett riktigt hamburgerbröd, en välgrillad, saftig köttpuck samt en föredömligt enkel montering: bara en skiva smältost och sedan – diner style – inlagd gurka, sallad, tomat och dressing bredvid.

Det har antagligen redan skrivits alldeles för mycket om ”hamburgertrenden” men medan jag mumsar i mig det sista av Sovels variant tänker jag att ibland är inte en trend bara en övergående trend – utan de första tecknen på en långsiktig förändring. För när man till och med kan hitta en anständig burgare gjord av schyst uppfött kött i ett köpcentrum så har jag svårt att tänka mig att vi kommer att vilja gå tillbaka den gamla onda tiden när kedjor och köttindustrin hade monopol på våra snabbmatsmåltider.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro