ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brå inleder ny studie: Ska forska om kopplingen mellan brott och härkomst

Annica Ögren · 30 Mar 2019
Uppdaterad 30 Mar 2019
Brå kommer genomföra en studie avseende registrerade misstankar om brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund. Bilden är en arkivbild.

Brå kommer genomföra en studie avseende registrerade misstankar om brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund. Bilden är en arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /


Brottsförebyggande rådet, Brå, inleder ett nytt forskningsprojekt där de ska undersöka kopplingen mellan brottslighet och härkomst.

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2018 förde Moderaterna fram kravet på att gärningsmäns härkomst ska kartläggas när det gäller sexualbrott, rapporterar SVT.

Regeringen svarade att Brå själva skulle besluta om en eventuell undersökning var nödvändig.

Nu har myndigheten meddelat att man kommer genomföra den nya studien.

LÄS MER
Samtyckeslagen träder i kraft – här är allt du behöver veta

Väntas klar till 2021

I ett pressmeddelande skriver Brå att man kommer undersöka olika typer av brott som till exempel våldsbrott, sexualbrott inklusive våldtäkt och olika typer av tillgreppsbrott.

Resultaten av den nya studien väntas vara klara i början av år 2021.

Den senaste studien på ämnet gjordes 2005. Då redovisade Brå att det var fem gånger vanligare i gruppen för utrikesfödda män att vara misstänkt för ett sexbrott, än vad det var i gruppen för inrikesfödda med två föräldrar som också är svenskfödda.

I pressmeddelandet skriver Brå vidare:

”Brå kommer nu att genomföra en studie avseende registrerade misstankar om brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund. Studien kommer innehålla liknande frågor som i myndighetens studie från 2005, men dess utformning kommer att göra det möjligt att följa utvecklingen över tid och även belysa fler frågor än i den tidigare studien.”

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro