ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brå: Människor i utsatta områden anpassar sig efter kriminella

Linus Lindgren · 15 Mar 2018
Uppdaterad 15 Mar 2018
Bergsjön i Göteborg är ett av de särskilt utsatta områdena där det finns problem, enligt Johanna Skinnaris och Brås rapport.

Bergsjön i Göteborg är ett av de särskilt utsatta områdena där det finns problem, enligt Johanna Skinnaris och Brås rapport. Foto: IBL/Brå


Människor boende i socialt utsatta områden anpassar sig efter kriminella genom att inte våga vittna eller ringa till polisen. En tredjedel upplever problem med skjutningar och öppen narkotikahandel, visar en ny rapport från Brå.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen har identifierat 61 socialt utsatta områden i Sverige. Enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) nya rapport finns många problem i dessa områden.

En större andel av människorna som bor där, i jämförelse med det övriga samhället, uppger att de anpassar sitt liv efter kriminella människor.

– Är det problem i garaget så är man aldrig där, är det problem på gården så tar man en annan väg till sin bostad och så vidare. En annan typ av anpassning är att man inte vågar vittna i rättegångar eller ringa polisen för att man är rädd för våld från kriminella unga män, säger Johanna Skinnari, projektledare för rapporten.

En intervjuperson som arbetar på störningsjouren har medverkat i studien. Hen vittnar om att människor inte vågar anmäla sina grannar till störningsjouren då de är rädda för sina liv på grund av att personerna man klagar på kan vara med i ett kriminellt gäng eller liknande.

Det finns även väldigt påtagliga brotts- och ordningsproblem i dessa områden enligt studien. Drygt hälften av alla som har deltagit i studien uppger att det finns stora problem med nedskräpning, bilbränder och buskörning.

– Det kan ju låta väldigt oskyldigt. Men när man kombinerar det med att en tredjedel säger att det är stora problem med skjutningar och att det är stora problem med öppen narkotikahandel, förstår man att det finns problem i dessa områden som är väldigt påtagliga för de som bor där, säger Johanna Skinnari.

Det är markant större upplevd otrygghet i dessa områden enligt studien.

– Det är nästan dubbelt så hög andel av kvinnorna som uppger att de är otrygga i dessa områden än de som bor i andra urbana områden. Bland männen är det relativt ännu högre otrygghet, säger Johanna Skinnari.

Enligt Johanna Skinnari är anledningen till det här att det finns en koncentration av riskfaktorer i dessa områden.

– De flesta som bor här är yngre. Och unga personer begår mer brott än äldre. Det finns också bristande skolresultat, låga inkomster och andra strukturella riskfaktorer, säger hon.

Johanna Skinnari vill dock poängtera att även om det finns stora problem i dessa områden så visar studien att majoriteten trivs.

– Nästan två tredjedelar trivs faktiskt att bo i dessa socialt utsatta områdena. Det kanske man inte tror när man läser tidningsrubriker. Men det finns väldigt många positiva sidor trots problemen, säger hon.

Förtroendet för rättsväsendet är även lägre i de utsatta områdena. Många äldre människor upplever att polisen är för slapphänt med kriminella och många yngre män upplever att polisen är alldeles för hård mot dem.

Relationen till rättsväsendet i socialt utsatta områden:

Rapporten bygger främst på data från Brås nationella trygghetsundersökning, 116 intervjuer med boende, poliser, företagare och kommunanställda samt nästan 1 200 enkätsvar. Rapporten Relationen till rättsväsendet i socialt utsatta områden finns på www.bra.se.

Särskilt utsatta områden:Vivalla, ÖrebroGottsunda, UppsalaAlby, BotkyrkaFittja, BotkyrkaHallunda/Norsborg, BotkyrkaHusby, StockholmRinkeby/Tensta, StockholmRonna/Geneta/Lina, SödertäljeAraby, VäxjöKarlslund, LandskronaNydala/Hermodsdal/Lindängen, MalmöRosengård söder om Amiralsgatan, MalmöSödra Sofielund (Seved), MalmöBergsjön, GöteborgBiskopsgården, GöteborgGårdsten, GöteborgHammarkullen, GöteborgHjällbo, GöteborgLövgärdet, GöteborgTynnered/Grevgården/Opaltorget, V FrölundaHässleholmen/Hulta, BoråsNorrby, BoråsSkäggetorp, Linköping

Det finns totalt 61 socialt utsatta områden i Sverige. Det här är de 23 områdena som är särskilt utsatta.

Källa: Källa: Brottsförebyggande rådet, Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro