ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brainstorma på egen hand i stället

Caroline Engvall · 29 Maj 2011
Uppdaterad 29 Maj 2011
Amir Sajadi, 28 år, entreprenör och grundare av bland annat Cityveterinären samt Hjärna Hjärta Cash har aldrig tyckt om att brainstorma idéer i grupp. ”Jag har i stället upptäckt att mina bästa idéer kläcks när jag pratar om utmaningar eller problem med personer från olika branscher om deras infallsvinklar.”

Amir Sajadi, 28 år, entreprenör och grundare av bland annat Cityveterinären samt Hjärna Hjärta Cash har aldrig tyckt om att brainstorma idéer i grupp. ”Jag har i stället upptäckt att mina bästa idéer kläcks när jag pratar om utmaningar eller problem med personer från olika branscher om deras infallsvinklar.” Foto: Ludvig Thunman


Vill chefen brainstorma fram nya idéer? Säg nej. Du tänker smartast när du är ensam.

klar

Artikellänk är kopierad

– Nu ska hela gruppen brainstorma fram sina bästa idéer. Känns chefens kommando igen? Men faktum är att det kan vara en dålig metod för att få fram de bästa och mest kreativa idéerna. Forskare vid ett universitet i Texas har visat att brainstorming kan leda till att gruppen fastnar vid en och samma idé eller lösning och blir likriktad i stället för bred. Men varför? Att vi är tänker bäst ensamma kan bero på flera orsaker. Hierarki är en. Vissa i gruppen har mer pondus och andra härmar deras idéer. – En annan anledning är vår strävan efter likriktning. Om en eller två starka individer lägger fram ett förslag krävs det rätt mycket för att någon ska spåna fram en helt annorlunda idé. I de flesta fall kommer resten av idéerna att vara små modifieringar av den idé som redan finns, alltså egentligen inte mycket till brainstorming – även om det är vad det kommer att kallas efteråt, säger Johnny Hellgren vid Stockholms universitets psykologiska institution. När vi spånar ensamma kan det hända att vi kommer in i ett så kallat flow, ett tillstånd av absolut koncentration. – Exakt vad som händer i hjärnan vid flow är inte känt men möjligen aktiveras hjärnans belöningssystem på samma vis som vid andra lustfyllda upplevelser, säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

SÅ GÖR DU FÖR ATT KLÄCKA DE BÄSTA IDÈERNA Blanda inte chefer och medarbetare     Använd inte brainstorming i grupper som består av en blandning av arbetsledare/chefer och medarbetare, det räcker med de informella hierarkier som redan existerar i gruppen. Att blanda chefer och medarbetare ökar definitivt risken för att vissa individer blir hämmade. Skriv ner idéerna anonymt     Låt alla medarbetare skriva ner sina idéer eller förslag anonymt utan att vara påverkade av andra. Presentera sedan alla idéer neutralt. Efteråt kan man brainstorma kring dessa idéer i stället.Anteckna idéerna när du slappnar av     Om du vet med dig att du brukar få bra idéer när du slappnar av (promenerar, cyklar, simmar) – ha med dig ett anteckningsblock och skriv ner dina idéer, även de som förefaller dumma eller orealistiska. En låg grad av självcensur är bra för kreativiteten.

SÅ FUNKAR HJÄRNAN Från den dag du föds tar hjärnan in information, bryter ned den och placerar den på hyllor. När ny information kommer in söker hjärnan efter tidigare lagrad information för att se var den passar in. När den hittar något som matchar kombineras den gamla informationen med den nya och resultatet blir en ny idé. SÅ FÅR DU EN BRA IDÉ När många olika bitar kombineras till ett nytt mönster uppstår ”aha-känslan”. Före en aha-upplevelse befinner du dig i en lugn fas utan förväntningar. Detta förklarar varför du får dina bästa idéer när du är avslappnad; i duschen, innan du ska somna eller när du kör bil.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro