ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bråk med nazister prövas i rätten

Stockholm TT · 25 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Gärningen har en tydlig karaktär av hatbrott, säger kammaråklagare Christofer Ramkvist som väckt åtal mot den 23-årige nazisten Simon Lindberg och dennes 28-årige kamrat. -Åklagaren är ute på hal is. Jag har gott hopp om ett frikännande, replikerar Lindbergs försvarare, advokat Esbjörn Svensson. På kvällen den 20 maj 2006 samlades medlemmar i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) i sina lokaler i Kristianstad för att se schlager-EM. Då kommer Lindberg, ordförande i Skåneavdelningen av Nationalsocialistisk front (NSF), dit tillsammans med sin kamrat. Bråk utbryter, en glasruta slås sönder, flera personer får lättare skador. "Angrepp på samhället" Enligt åtalet gick Lindberg och kompisen dit för att misshandla och hota personerna i lokalen på grund av deras sexuella läggning. Kamraten ska ha varit mest aktiv, medan Lindberg uppmuntrat och eldat på honom. -Ett fruktansvärt angrepp på alla värderingar som vårt samhälle står för. Flera av de inblandade mår dåligt än i dag, säger Andrea Thiele, ordförande i RFSL Kristianstad. Hennes kamrater i lokalen kände sig hotade till livet, berättar hon. Men de båda åtalade hävdar i stället att det var de som angreps och tvingades till självförsvar. -Vi gick dit för att diskutera politik. Jag hade blivit inbjuden av en person som uppgav att han var medlem, säger Simon Lindberg själv till TT. En diskussion ska också ha inletts, men Lindberg uppger att RFSL:arna plötsligt gick till angrepp och att han själv och kamraten då försökte freda sig. -Våld är inte riktigt vår grej. Hade vi gått dit för att slåss så hade vi väl inte varit bara två personer, säger han. Känner sig redan dömd Andrea Thiele uppger att fler nazistsympatisörer fanns utanför lokalen. Simon Lindberg anser sig redan dömd i pressen och talar om "medvetna lögner".

Rättegången inleds på måndagen. Åklagaren anser att brottets allvarliga karaktär bör ge fängelse. Anhängare till såväl RFSL som NSF väntas på åhörarplatserna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro