ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bråk om hyrpersonal kan utlösa storstrejk

Tomas Lundin · 8 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Vid midsommar 2009 strejkade anställda på Systembolagets lagercentral mot planer på att ersätta dem med hyrpersonal.

Vid midsommar 2009 strejkade anställda på Systembolagets lagercentral mot planer på att ersätta dem med hyrpersonal. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Löfvén.
Stefan Löfvén.
Jonas Cohen.
Jonas Cohen.Foto: Scanpix

Bemanningsföretagen har skapat en avgrund i avtalsrörelsen. Arbetsgivarna menar att reglering av inhyrd personal är olaglig, facket hotar med konflikt om det inte skrivs in i avtalet. – Det blir inget nytt avtal om inte frågan om bemanningsföretag är med, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfvén.Under krisåret 2009 kom bemanningsföretag att bli en het potatis. Anställda varslades, men ersattes med inhyrd personal när orderingångarna började komma igång igen.Facket vill nu att arbetsgivare ska kunna få böter om de hyr in för att ersätta uppsagd personal. – Vi har inget emot bemanningsföretagen i sig, men ibland används de på ett sätt som är kränkande för våra medlemmar, säger IF Metalls förbundsorförande Stefan Löfvén.Jonas Cohen, informationschef på Teknikföretagen, säger att EU:s bemanningsdirektiv garanterar rätten för bemanningsföretag att verka.– Vi har sagt att avtalsfrågan hänger på att frågan om bemanningsföretag inte ingår i avtalet. Vi kan inte ha med något som strider mot lagen.Men att kraven skulle strida mot några EU-direktiv avfärdas av facket.– Nej, nej, nej. Vi har kollat noga på detta och det finns inte något som skulle bryta mot EU-direktiv, säger Stefan Löfvén.Enligt en undersökning från Novus Opinion är åtta av tio LO-medlemmar beredda till strejk för att hindra företag att säga upp anställda och hyra in personal. Stefan Löfvén kan inte utesluta strejk om parterna inte kommer överens.– Vi söker nya lösningar hela tiden, men den här frågan är så skarp att den kan bli en konfliktfråga.

Industriavtalet

Industriavtalet är ett samarbetsavtal som styr löner och villkor för sex fackförbund med runt 500 000 medlemmar. Avtalet brukar också fungera som grund till andra avtal. Den 31 mars löper nuvarande avtal för industrin ut, men parterna är inte överens om något nytt. När det är en månad kvar på avtalet utan att parterna kommit överens utses opartiska medlare, som kan komma med egna förslag. I söndags presenterades ett första bud från medlarna, som avfärdades av båda parter. Arbetsgivarna tyckte att den föreslagna löneökningen på 2,4 procent under 18 månader var för hög, medan fackförbunden tyckte att den var för låg. Frågan om bemanningsföretag har beskrivits som en av de viktigaste i avtalsrörelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro