ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brandexperten om sommaren: "Ett riktigt skräckscenario"

Jesper Lindqvist · 24 Apr 2019
Uppdaterad 24 Apr 2019
Räddningschefen Johan Szymanski tror att vi kommer få se samma nivå av skogsbränder nu i sommar som under 2018. OBS: Bilden är från skogsbranden utanför Ljusdal i fjol.

Räddningschefen Johan Szymanski tror att vi kommer få se samma nivå av skogsbränder nu i sommar som under 2018. OBS: Bilden är från skogsbranden utanför Ljusdal i fjol. Foto: Mats Andersson/Maja Suslin/TT


Under sommaren 2018 drog flera skogsbränder fram genom Sverige och förstörde en betydande del av landets skog. Nu, efter att flera bränder startat rekordtidigt, menar räddningschefen Johan Szymanski att vi i år kommer få se nya sommarbränder. "Det vi ser nu är ett riktigt skräckscenario", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Att skogsbränder flammar upp redan i april hör till ovanligheterna, och visar att torkan redan har slagit till i Sverige.

Södra Sverige har drabbats värst, men bränder har även startat ända uppe vid Sundsvall, något som oroar Johan Szymanski, räddningschefen vid brandkåren i Norra Dalarna.

”Har helikoptrar i beredskap”

När bränderna rasade i, bland annat, Dalarna under 2018 blev han räddningstjänstens ansikte utåt och han var bland annat med när flygvapnet för första gången någonsin släppte bomber för att släcka en av bränderna i Älvdalens skogar.

I samband med att skogsbränderna återigen aktualiserats pekar Johan Szymanski på åtgärder som vidtagits under det senaste året.

– Det är oroande att torkan redan har slagit till, om den ligger kvar har vi helt ny normalbild framför oss. För myndigheter som Försvarsmakten tar det ett par år att stärka upp beredskapen fullt ut, det gör att vi inte har någon jätteförmåga i år heller, säger han och fortsätter.

– En viktig sak som har ordnats är dock att man nu har helikoptrar, som kan släcka skogsbränder, i beredskap. När bränderna rasade i fjol satt Norge på 22 sådana helikoptrar samtidigt som Sverige hade noll. Så det ser bättre ut än i fjol, men många saker tar flera år att få på plats.

”Bränderna har orsakats av människor”

Räddningschefen berättar att kommunerna från och med i år också kan begära tillgång till helikoptrarna, utan att behöva betala. Han menar att mindre kommuner tidigare har dragit sig för att ta in en helikopter, just på grund av den höga kostnaden.

Men åtgärderna till trots – scenerna som nu utspelar sig, med bränder på flera håll i landet, är något som skrämmer Johan Szymanski.

– Det vi ser nu är ett riktigt skräckscenario. På somrarna är det vanligt att det är åska som orsakar bränderna, men de bränder vi nu ser har orsakats av människor. Vi vet inte om det är avsiktligt eller oavsiktligt, men det är ett scenario vi inte vill hamna i. Det räcker med att vi har en extrem torka och att bränder orsakas av yttre faktorer, säger han.

”Kan bli värre än förra året”

Och som det ser ut i dagsläget är bränder orsakade av väder och natur något som brandkår och räddningstjänst kommer ha fullt upp med i sommar.

Johan Szymanski berättar att lägesbilden för brandkåren blev klar redan för några veckor sedan, innan de aktuella bränderna hade flammat upp.

– Vi såg att grundvattennivåerna är extremt låga, lika låga som i augusti förra året, vilket gör att vi redan under våren har en enorm torka i marken. Vi har även sett att Atlantströmmarna ligger exakt likadant som inför förra sommaren. Så just nu finns det mycket som tyder på att det kan bli lika illa som, om inte värre än, förra året, säger han.

Nu vill räddningschefen varna allmänheten, och han ger även tips som kan komma till användning inför var som i nuläget ser ut att bli ytterligare en brandhärjad sommar.

– Det är viktigt att vara medveten om riskerna. Man ska inte göra upp eld i naturen och det finns risker att den sprids i terrängen. Ska man grilla så gör det på tomten eller vid säkra eldningsplatser. Var även uppmärksam på röklukt, bor du i ett område där skogsbränder tidigare ägt rum är det inte fel att fundera på vad man ska ta med sig om man snabbt skulle behöva evakuera, säger Johan Szymanski.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro