ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brandinspektörens larm efter torkan: Engångsgrillar kan starta bränder i påsk

Elin Åhlén · 19 Apr 2019
Uppdaterad 19 Apr 2019
"Det är torrt så att det knastrar ute", säger brandinspektören Leif Malmström. Kartan visar de områden där risken för gräsbrand är hög.

"Det är torrt så att det knastrar ute", säger brandinspektören Leif Malmström. Kartan visar de områden där risken för gräsbrand är hög. Foto: SMHI/TT.


Långhelg, strålande sol och temperaturer uppemot 20 grader – årets påsk ser ut att bli en minst sagt härlig sådan. Men med sol ökar också risken för gräsbränder. "Man måste iaktta största möjliga försiktighet", säger brandinspektören Leif Malmström.

klar

Artikellänk är kopierad

Risk för gräsbrand utfärdas ofta under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Efter ett par dagar med sol och en prognos på fortsatt fint väder över hela landet i påsk bör därför man därför vara extra försiktig vid grillning och eldning utomhus.

– Det är torrt så att det knastrar ute, säger Leif Malmström, brandinspektör på Storstockholms brandförsvar.

Detta blev tydligt då räddningstjänsten i onsdags larmades till gräsbrander, bland annat i Karlskoga och vid E20 mellan Laxå och Finnerödja i Örebro län, något som Nerikes Allehanda rapporterade om.

Vill förbjuda engångsgrillar

Under förra årets extremtorka valde flera handlare att stoppa försäljningen av engångsgrillar, ett initiativ som hyllas av Leif Malmström.

– Nu när risken för gräsbränder är så stor ska man iaktta största möjliga försiktighet och det gäller allra särskilt om man använder en engångsgrill. Det är inte ovanligt att man hittar rester av engångsgrillar under släckningsarbetet och om jag ska vara ärlig så önskar jag att man förbjuder dem helt – inte bara som nu under torka och risk för gräsbränder. Det skulle spara mycket bekymmer, säger han.

”April är en jobbig månad”

Enligt SMHI är risken för gräsbrand under påskhelgen stor ända från Gävleborgs län i norr till Blekinge i söder och risken gäller främst under eftermiddagarna då solen redan har hunnit värma upp marken. Enligt Leif Malmström är detta ett vanligt återkommande problem.

– April är en väldigt jobbigt månad rent statistiskt, vilket inte är så konstigt. Grillen plockas fram, sly och skräp ska eldas och många beger sig ut i skog och mark. När tändkällor tillförs så säger det sig självt att risken för brand ökar, säger Leif Malmström och fortsätter:

– Dessutom är det här fjolårsgräset lite extra lurigt. Även om det har kommit regn och man tror att det är fuktigt i marken så torkar det så vansinnigt fort till skillnad från det nya gräset som inte brukar komma förrän någon gång i maj.

Om man ändå inte kan hålla sig från att elda eller grilla i helgen – vad ska man tänka på?

– Man ska förstås vara försiktig, även om man grillar på den egna tomten. Var redo med vattenslang och vattna ytan runt omkring ordentligt innan du ens får för dig att sätta fyr på något. Har du inga släckningsmöjligheter ska du helt enkelt låta bli.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Åhlén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro