ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brandmännen bjöd in stenkastande ungdomar – efter det slutade hoten

Hugo Ewald · 26 Feb 2016
Uppdaterad 26 Feb 2016

Foto: Andreas Hillergren/TT


I Rosengård i Malmö hade brandmän länge haft problem med stenkastande ungdomar. Men efter att de stenkastande ungdomarna bjudits in och fått delta i brandmännens arbete upphörde våldet helt.

klar

Artikellänk är kopierad

I flera år hade Räddningstjänsten Syd haft problem med ungdomar som kastat sten i stadsdelen Rosengård. 2010 startade man enligt DN därför upp projektet RISK (Räddningstjänsten Syd i samarbete med kidsen) där högstadieungdomar med hög skolfrånvaro bjuds in för att umgås med brandmännen.► LÄS MER: Moskéer kan underlätta integration i Sverige

Programmet som pågår ett år i taget innebär att ungdomarna får lära sig att släcka bränder, men ungdomarna får också mer kunskap om sjukvård, träning och kost.

– Det har varit mycket positivt, är min uppfattning, de har lärt sig en hel del och fått en helt annan syn på räddningstjänsten, säger Attila Jensen, distriktschef för räddningstjänsten, till DN.

Programmet har tillsammans med andra program från Räddningstjänsten syd lett till positiva effekter. 2008 rapporterades 16 hot mot brandmän. 2015 var den siffran noll, efter år av stadig minskning.

– Jag tänkte bara att det var folk som släckte eld, men de är faktiskt hjältar, säger 14-åriga Fadi Numan, som är en av dem som har deltagit i projektet, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Enligt DN har flera föräldrar kommit och varit tacksamma.

– De har tyckt att det varit synd när barnen avslutat programmet och inte längre går här, säger han till DN.

► LÄS MER: Vi jobbar för dig jämt – varför kastar du sten på vår ambulans?

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro