ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brandmännen lär sig rädda liv med Half Life

Jonas Ryberg · 10 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Martin Johansson från Räddningsskolan i Skövde var den som tränade först vid invigningen av simulatorn.

Martin Johansson från Räddningsskolan i Skövde var den som tränade först vid invigningen av simulatorn. Foto: Roland Svensson


klar

Artikellänk är kopierad

TRÄNING. Med ett strålrör i stället för gevär blir Half Life 2 träningskammare för rökdykare i stället för lekstuga för skjutglada. Fenomenet kallas serious gaming på god svengelska. Det är Högskolan i Skövde och Räddningsverket som använt kuta-skjuta-spelet för att bygga en träningssimulator för rökdykarelever. Blivande brandmän får träna på att rädda människor ur ett brinnande hus omgivna av fyra dukar där bilder från spelet projiceras. – Vi har gjort en pilotstudie med en hel klass brandskoleelever. Trettioen försökspersoner har spelat i en halvtimme var, säger Henrik Engström, spelforskare vid institutionen för kommunikation och information.

Resultatet är lovande. Till skillnad från de klassiska fysiska övningshusen ändras  miljöerna enkelt mellan varje träningstillfälle. Men det har sina begränsningar. – Ett stort problem är att om det är mycket rök så känner sig rökdykaren fram. Det fungerar inte i simulatorn, säger Henrik Engström.Nu ska projektet utvärderas för att se om Räddningsverket vill gå vidare med projektet. Samtidigt prövar Henrik Engström och hans kolleger en variant av spelet som kan köras på en vanlig pc. Förhoppningen är att mycket av träningen i simulatorn också kan fås på en vanlig billig pc.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro