ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brandmannen om dramatiken i Ljusdal: Träd föll framför fötterna

Gustaf Larsson · 1 Aug 2018
Uppdaterad 1 Aug 2018
Samuel Johansson har under sina tio år som brandman varit aktiv i både Sverige och Australien.

Samuel Johansson har under sina tio år som brandman varit aktiv i både Sverige och Australien. Foto: Sandra Hederstedt / Gustaf Larsson


Brandmannen Samuel Johansson såg grävmaskiner som sjönk ner i jorden, ineffektiva släckingsmetoder och träd som föll nära brandmännen. Nu berättar han själv om dramatiken och missödena under brandbekämpningen i Ljusdal.

klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals brandmän har kämpat ute i skogarna under sommarens rekordbränder. För att ha någon chans mot bränderna har den svenska räddningstjänsten fått understöd av personal från nationer som Frankrike, Polen, Italien och Danmark.

quotation startI efterhand hade det varit lättare för oss att släcka det med slangquotation end

Samuel Johansson, ordförande för Brandmännens riksförbund på Gotland, är positiv till de utländska styrkornas arbete i Ljusdal. Men han blev aningen chockerad när han såg hur en del av den franska släckningstekniken gick till.

– Fransmännen ville gräva en ränna inne i skogen så att brandflygplanen då skulle kunna maximera sina vattensläpp. Grävmaskinisten var inte informerad om det, så han smetade bara ut all jord och skapade en stor hög som det skulle ta en vecka att släcka, säger han till Metro.

Språkförbistring ledde till missöde

Strax därpå sjönk grävmaskinen ner i jorden och var tvungen att avlägsna sig. Enligt Samuel Johansson handlade det om en kommunikationsmiss mellan föraren och de franska brandmännen.

– Skillnader i kultur och språk kan göra att man lätt missförstår hur saker ska utföras. När man ser på det i efterhand hade det varit lättare för oss att släcka det med slang, fortsätter han.

Samuel Johansson fick lära sig om franska släckningstekniker vid branden i Ljusdal. Foto: Sandra Hederstedt
Samuel Johansson fick lära sig om franska släckningstekniker vid branden i Ljusdal. Foto: Sandra Hederstedt
quotation startBrandflygplanen var verkligen grundstenen i hela släckningsarbetetquotation end

En annan teknik som de franska brandmännen använde sig av som gick ut på att de hade en ryggsäck med vatten samt en hacka som de grävde upp jord med. Samuel Johansson beskriver tekniken som ”väldigt effektiv, men förmodligen skitjobbig”.

– I den uppgrävda jorden sprutade de vatten från den 25 liter stora väskan. Det är nog jättebra, det är effektivt och sparar på vatten – men när vattnet i tanken tar slut måste man springa iväg och hämta nytt, berättar han.

Hur skiljer sig de olika nationernas släckningstekniker åt?

– Det skiljer inte så mycket i grund och botten. Vi jobbade med ett gäng danskar som jobbade stenhårt samtidigt som de hela tiden hade ett högt säkerhetstänk – det är lätt att sådant tappas när man är trött, säger han och fortsätter:

– Brandflygplanen som hjälpte till var verkligen grundstenen i hela släckningsarbetet. Utan dem hade folk bara sprungit runt och försökt släcka vad som helst.

Branden i Ljusdal är den största någonsin i Sverige. Foto: Privat
Branden i Ljusdal är den största någonsin i Sverige. Foto: Privat

Du har arbetat som brandman i Australien. Hur går arbetet till där?

– Där brinner det alltid mer eller mindre hela tiden. Man kan väldigt sällan släcka en brand, det gäller bara att låta det brinna ut och hoppas på det bästa. Jag har aldrig åkt på ett larm i Sverige och varit orolig för min egen säkerhet, men där är det en helt annan sak.

I februari 2010 tog en massiv brand fart i Australien, en av 450 just då aktiva bränder. Samuel Johansson var själv i landet vid tillfället, men inte vid brandområdena.

– En eftermiddag vände vinden 90 grader och drog in över ett bostadsområde. 1 800 hus brann upp och 184 personer dog. Det här är alltså mindre än tio år sedan.

Samuel Johansson och hans kollegor från Gotland hjälpte till vid sektor fyra i Ljusdal. Foto: Gustaf Larsson
Samuel Johansson och hans kollegor från Gotland hjälpte till vid sektor fyra i Ljusdal. Foto: Gustaf Larsson

Fallande träd ställer till problem

Den rekordstora branden i Ljusdal, som fortfarande brinner, är uppdelad i sex sektorer. Samuel Johansson, som hjälpte till vid sektor fyra, berättar att fallande träd ställde till det i släckningsarbetet.

– Det är därför det är så farligt att gå in i en skog efter en skogsbrand. Rätt som det är tippar träden för att rötterna är avbrända. Vi såg ett träd som ramlade precis framför våra fötter, det hade kunnat gå illa. Ofta märker man det inte förrän det är försent.

Kommer du åka tillbaka till branden i Ljusdal? 

– Får jag möjlighet åker jag på en gång. Jag hade inte tvekat en sekund, säger Samuel Johansson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro