ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Brandvågen: 120 bilar förstörda – upp till 70 personer kan ha deltagit

Sofia Clason · 14 Aug 2018
Uppdaterad 14 Aug 2018

Uppemot 70 ungdomar uppges ha deltagit i nattens bilbränder, där omkring 120 bilar skadats i Västra Götaland. Polisen: Vi har identifierat enskilda ungdomar som varit på plats och haft samtal med deras föräldrar.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt uppgifter från polisen deltog ett tiotal ungdomar vid bilbränderna i Frölunda, runt åtta till tio i Göteborg Nordost och uppemot fyrtio ungdomar i attacken i Trollhättan.

quotation startDet är en attack mot hela samhället och den enskilde individen.quotation end

I området beräknas 120 bilar ha skadats. Runt 80 bilar ska ha bränts, resterande ska ha skadats för att de stått nära de brinnande bilarna, eller för att de träffats av stenar.

– Det är en attack mot hela samhället och den enskilde individen. Medborgare som ska ha bilen fram och tillbaka till jobbet, köra barnen till skolan och hjälpa annhöriga överhuvudtaget. Det är tusentals kronor för den enskilde medborgaren som bara försvinner, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisregion Väst till Metro.

Identifierade ungdomar var kända av polisen

I nuläget är ingen knuten till brotten, men polisen uppger att ett antal ungdomar identifierats, varpå föräldrarna blivit kontaktade.

– Vi har identifierat några enskilda ungdomar som varit på plats och som områdespoliser känner till. Sedan har vi haft en del samtal med föräldrar till de här ungdomarna, säger Hans Lippens.

Vad samtalen lett till vet han i nuläget inte.

Flaskor med bensin har tagits i beslag

Polisen hoppas nu att andra ungdomar, föräldrar eller vittnen ska höra av sig med information om händelserna, som misstänks ha koordinerats över sociala medier.

Samtidigt har bildbevis och film från övervakningskameror säkrats. Man har även hittat flaskor vid parkeringarna där bilarna brändes.

– Det är glasflaskor och petflaskor som de har haft bensin i och stenar som kastas. Det vi tror att vi kan ha nytta av för dna spårning tar vi nu till teknisk bevisning, säger Hans Lippens.

Flera brottsrubriceringar

I nuläget finns det flera brottsrubriceringar kopplade till bränderna. I Frölunda och Göteborg Nordost handlar det om grov mordbrand, mordbrand och skadegörelse. I Trollhättan är det våldsamt upplopp, grov mordbrand, mordbrand och skadegörelse.

– I Trollhättan har man även fördärvat Kronogårdens skola, slagit sönder en del rutor där och slagit sönder vinskyddet på en busskur, förklarar Hans Lippens.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro