ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Bränner koraner och vill förbjuda islam – nu kan han få plats i danska parlamentet

Sophie Tanha · 4 Jun 2019
Uppdaterad 4 Jun 2019
Rasmus Paludan under en partiledardebatt.

Rasmus Paludan under en partiledardebatt. Foto: TT


Rasmus Paludan är känd för att bränna upp en koran inlindad i bacon och kalla islam för den dummaste religionen i världen på sin Youtubekanal. Han är också dömd för rasism efter ett uttalande om afrikaner. Nu är hans parti Stram Kurs på god väg att få en plats i det danska folketinget.

klar

Artikellänk är kopierad

Partiet Stram Kurs bildades 2017 efter att Rasmus Paludan blivit utesluten från nationalkonservatistiske Nye Borgerlige. Sedan dess har han haft fokus på att skända islam via Youtube. Men det var inte förrän i april i år som hans provokationer nådde fram politiskt.

Efter ett torgmöte i Köpenhamn uppstod kravaller när Paludan kastade en koran. Paludan själv blev lindrigt skadad, men händelsen resulterade i att Stram Kurs fick ihop de 20 000 namnunderskrifter som krävs för att få ställa upp i morgondagens folketingsval.

Nära plats i parlamentet

Paludan har nu skydd från säkerhetspolisen dygnet runt. Enligt SVT har dansk polis spenderat över 24 miljoner danska kronor på hans säkerhet. Enligt flera opinionsmätningar kan Stram Kurs få drygt två procent av rösterna under onsdagens val, vilket skulle räcka till en plats för Paluran i det danska parlamentet, skriver SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro