ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bränt dig i solen? Här är kurerna som fungerar – och de som inte gör det

Emma Kirkhoff · 1 Jul 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
Har du bränt dig i solen? Då kan ett tips vara att använda kortisonkräm för att minska rodnaden i huden.

Har du bränt dig i solen? Då kan ett tips vara att använda kortisonkräm för att minska rodnaden i huden. Foto: TT


Nätet kryllar av tips på hur man ska lindra solbrännan – vissa bra och somliga dåliga. Carin Sandberg, hudläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, guidar dig till vilka huskurer som faktiskt fungerar.

klar

Artikellänk är kopierad

Det gäller att vara försiktig med solandet. Det krävs nämligen inte särskilt mycket för att huden ska ta skada av solens ultravioletta strålar.

– Även de som aldrig blir röda får för mycket sol på sig, säger Carin Sandberg, hudläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Det första och tydligaste tecknet på att man har bränt sig är som bekant att huden blir röd och lite svullen, och att den svider och hettar. Det första man ska göra då är att undvika solen helt och stanna inomhus eller i skuggan tills dess att huden har läkt.

– Totalt solförbud gäller, annars förvärras skadan och så ökar risken för att man ska drabbas av hudcancer, säger Carin Sandberg, som också rekommenderar att smörja den brända huden med vanlig kortisonkräm som finns på apoteken.

– Den reparerar skadan lite. Sedan kan man ju dämpa hettan med kylbalsam eller kalla och fuktiga handdukar, säger hon.

Vid allvarligare brännskador kan det bildas blåsor i huden och då kan det vara dags att bege sig till vårdcentralen, där en läkare kan skriva ut recept till en starkare kortisonkräm.

Men Carin Sandberg rekommenderar att man skyddar sig ordentligt när man vistas i solen, så att man slipper att bränna sig.

– Vi vet att det ger en ökad risk för cancer att bränna sig. Det bästa sättet att skydda sig är med kläder och minst 30 i solskyddsfaktor, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro