ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brasilianska polisen ville stoppa filmen

Lia Hama · 26 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Padilha har gjort ”Tropa de Elite” i samarbete med manusförfattaren till ”Guds stad” Braáulio Mantovani och en avhoppad poliskapten. 

Padilha har gjort ”Tropa de Elite” i samarbete med manusförfattaren till ”Guds stad” Braáulio Mantovani och en avhoppad poliskapten. 


klar

Artikellänk är kopierad

Guldbjörnen och Padilha.
Guldbjörnen och Padilha.

Filmen ”Tropa de Elite” skapar ramaskrin i Brasilien och skrällvann Guld­björnen vid Berlins film-festival. Metro mötte filmens regissör i Berlin.José Padilhas våldsamma historia ”Tropa de Elite”  om en specialstyrka som rensar upp i Rio de Janeiro har kritiserats nästan lika mycket som den hyllats.

Specialstyrkan försökte stoppa ”Tropa de Elite” men lyckades bara försena premiären. Padilha har även beskyllts för att vara fascistisk i sin film och överdrivet våld­sam.

Hur vill du beskriva din film?– Den här filmen följer efter en dokumentär jag gjort om hur staten förvandlar barn som begått småbrott till våldsamma personer. Den visar hur staten förvandlar polismän till våldsamma, icke-fungerande korrupta människor.

Hur skiljer sig filmen från en dokumentär?– Den visar verkligheten som beskrivs av poliser och psykologer som jag intervjuat. Jag filmade den som en dokumentär. Vi är några stycken i Brasilien som försöker att använda den här stilen i spelfilmer, vi ger inte skådespelarna manus eller ber dem improvisera.

Anklagades för att glorifiera

”Tropa de Elite” blev en succé direkt – bara jämförbar med Fernando Meirelles film ”Guds stad” från 2002. Redan före filmens officiella premiär hade miljontals brasilianare över hela landet sett piratkopior av den omdebatterade filmen.

Filmen skapade en nationell debatt om polisvåld, tortyr och droganvändande i flera månader. Kritiker anklagade José Padilha för att glorifiera farliga ideologier. Men folket älskade filmen så mycket att den uniform som specialstyrkan Bope använder blev den mest uthyrda kostymen till karnivalen i Rio de Janeiro."Anklagadesför att glorifiera farliga ideologier.

Men folket älskade filmen så mycket att den uniform som specialstyrkan Bope använder blev den mest uthyrda kostymen till karnivalen i Rio de Janeiro.

klar

Artikellänk är kopierad

Lia Hama
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro