ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brasserie Vau De Ville – rejält och franskt

Jonas Cramby · 6 Dec 2012
Uppdaterad 8 Dec 2016

Foto: Urban Brådhe


I Palmhuset på Norrmalmstorg har populära Buco Nero-krögaren Sacha Smederevac öppnat en ny bistro med ett anrikt namn.

klar

Artikellänk är kopierad

Ny fransk bistro av italienska Buco Nero-gänget.
Ny fransk bistro av italienska Buco Nero-gänget.

När jag flyttade från vischan till Stockholm någon gång på 90-talet var Vau De Ville på Hamngatan, även kallad ”Vådan”, ett av stans absolut hippaste ställen.

För mig, som fortfarande bockade när jag tog i hand och hade hönsfoder kvar i räfflorna på mina Reebok pumps, kändes det naturligtvis superhäftigt att plötsligt kunna äta croque monsieur och dricka café au lait (betaversionen av latte) på ett äkta franskt brasserie – särskilt med tanke på att alla krogar jag dittills hade erfarenhet av serverade sin mat på papperstallrikar och hade gäster som plötsligt kunde börja slåss med varandra.

När nu Sacha Smederevac, krögaren bakom den prisbelönta italienaren Buco Nero, startar ett brasserie vid samma namn (bara ett stenkast från den gamla) är det dock i ett nästan helt nytt krog-Stockholm. I dag har landets korvkiosker förlorat sin gastronomiska dominans över befolkningen samtidigt som man knappt kan kasta ett confiterat anklår utan att träffa en nyöppnad bistrodörr.

Just denna bistrodörr sitter på 70-talsbygget Palmhuset mitt på Norrmalmstorg, en lokal som man är van att köpa kvällstidningen och ett par banana skids på vägen hem från jobbet i. I bottenvåningen ligger det en coctailbar som sägs vara Stockholms minsta medan det en våning upp är vita dukar och klirrande bestick som gäller. Menyn är klassisk, för att inte säga gammeldags fransk, och alldeles fullsmockad av goda grejer som ostron, boeuf bourguignon och crème brûlée.

Dock visar det sig att den kalvbräss (135 kronor) och anklever- och oxbringeterrine (145 kronor) som vi äter till förrätt serveras något modernare upplagt än jag hade förväntat mig. Huvudrätterna, däremot, är rejält upplagda och allmängiltigt stoppa-servetten-i-skjortan-smaskiga. Vi äter en grillad kalvschnitzel med sardellsmör vars mandelpotatispuré (225 kronor) får höga utslag på mysometern samt en ankcassoulet med lammerguez (235 kronor) som får oss att stanna upp, nicka tyst och sedan äta vidare.

Även om kioskatmosfären åtminstone inledningsvis är lite svår att skaka av sig så blir det snart riktigt mysigt att sitta och titta på pulsande stockholmare som försöker korsa Norrmalmstorg i sina lågskor med lädersula. Och sedan får man faktiskt inte glömma att oerhört populära Buco Nero faktiskt ligger i ett gammalt garage.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro