ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Breda höfter kan leda till knäledsförslitning

Stockholm TT · 13 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I studien var kvinnornas bäcken över en centimeter bredare än hos friska kvinnor.

Ortopeden Jonas Weidow visade med hjälp av gånganalys hur de bredare höfterna påverkade kvinnornas rörelser. Femton kvinnor med förslitningar på utsidan av sina knäleder jämfördes med lika många friska kvinnor. Det visade sig då att kvinnorna med knäskadan gick på ett annat sätt.

De försökte omedvetet kompensera för sitt breda bäcken genom att vrida sina lårben utåt och samtidigt rotera underbenen inåt, förklarar Weidow.

Analysen visar att kvinnornas lårben pressas samman med en kraft som trycker mot både knä- och höftleder. Hälften av kvinnorna i gruppen hade varit tvungna att byta sin höftleder innan de bytte sina knäleder.

Förslitningen på utsidan av knäleden är en förhållandevis ovanlig form av ledsvikt. Eftersom förslitningen sitter långt bak i leden är den svår att upptäcka med vanlig röntgenundersökning. Skadan syns inte på röntgen förrän leden böjts 50 grader.

Slitage på knäets insida är vanligare och orsakas ofta av hård arbetsbelastning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro