ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Breivik erkänner terror – inte brott

Oslo TT-NTB · 28 Okt 2011
Uppdaterad 28 Okt 2011

Foto: Jon–Ake Berg Jacobsen /Scanpix


Massmördaren Anders Behring Breivik tänker erkänna ansvar för terror men neka till brott. Det är en av konturerna i den försvarsstrategi som kan skönjas inför nästa års rättegång.

klar

Artikellänk är kopierad

I samband med att Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad och hans medarbetare på fredagseftermiddagen gjorde en inspektion på Breiviks gård Vålstua gav Lippestad en orientering kring hur försvarets linje kommer att se ut. – Breivik tar ansvar för de handlar han begått men vill inte erkänna sig skyldig till brott. Han upplever att han befinner sig i krig för att bekämpa multikultur och stoppa en islamisk invasion av Europa. Lippestad avslöjade också att man arbetar efter "två huvudspår" för att slå fast hur Breivik ska försvaras: "Radikaliseringsfaktorer" och "möjlighetsutrymme". Radikaliseringslinjen går ut på att Breivik radikaliserades för att det inte gavs utrymme åt hans politiska åsikter i de öppna politiska sammanhang där han verkade utan att han i stället trakasserades. Den andra linjen gäller vad som konkret möjliggjorde att Breivik kunde genomföra dåden. Anders Behring Breiviks terrordåd hade aldrig kunnat genomföras om norsk beredskap mot terror hade fungerat. Detsamma gäller Breiviks sociala liv de senaste nio åren. Ingen slog larm och det har betydelse, anser försvaret. Sinnesundersökning ej klar. Besöket på Vålstua handlade om att få en bild av Breiviks 80 dagar på gården. – Vi vill skaffa oss ett visuellt intryck av det som vi har läst om i förundersökningen, sade Lippestad. Men Lippestad var mycket noga med att påpeka att hela strategin står och faller med vad den så kallade sakkunnighetsrapporten kommer fram till. Det gäller psykiatriker och andra experter som ska uttala sig om Breviks bakgrund, ända från barndomen. Rapporten har försenats och väntas nu bli klar om några veckor. Lippestad anser också att Breivik bör få straffrabatt i enlighet med norsk lag eftersom han erkänt och samarbetat med polisen. Försvarets strategi grundas på de 120 timmar samtal som Lippestad och hans grupp haft med Breivik.

klar

Artikellänk är kopierad

Oslo TT-NTB
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro