ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Breivik inte sjuk – kan få fängelse

TT-METRO · 11 Apr 2012
Uppdaterad 11 Apr 2012
Anders Behring Breivik på väg in till häktningsförhandlingarna i Oslo tingsrätt i februari. 

Anders Behring Breivik på väg in till häktningsförhandlingarna i Oslo tingsrätt i februari.  Foto: Lise Åserud/Scanpix


Sex dagar innan rättegången inleds i Oslo kom beskedet – massmördaren Anders Behring Breivik var inte psykotisk vid terrordåden och kan dömas till fängelse. Resultatet går tvärtemot den tidigare sinnesundersökningen som klassade honom som psykiskt sjuk. För rätten väntar nu den svåra uppgiften att väga experternas olika slutsatser mot varandra.

klar

Artikellänk är kopierad

De båda psykiatrikerna Terje Törrisen och Agnar Aspaas undersökning är den andra som gjorts av Breivik under förundersökningen. En tidigare undersökning kom fram till motsatsen, att Breivik var schizofren, psykiskt sjuk och inte ansvarig för sina handlingar. 

– Det här är en god illust-ration till att detta inte är en helt exakt vetenskap, säger norske rättspsykologen och forskaren Pål Gröndahl. 

Han menar att Breiviks uppförande under rättegången får ännu större betydelse när rätten nu ska väga experternas olika slutsatser mot varandra. Inom den rättspsykiatriska expertisen i Norge och Sverige var meningarna delade om den nya undersökningen.

– Klart väntat eftersom man nästan aldrig ser den här typen av gärningsbeteende, som är väldigt rationellt och välplanerat, hos en schizofrent sjuk person, säger Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri, till TT. 

Hon får inte medhåll av Sten Levander, som arbetat som professor i rättspsykiat-ri i Norge i många år. Han betecknar den nya rapporten som ”oprofessionell”.

– Det finns en önskan om att han ska vara frisk och ond, snarare än sjuk och missförstådd. Det är mycket psykologi och mycket politik. Då blir professionen lidande, säger han till TT. 

Breiviks reaktion på undersökningen kom via hans advokat Geir Lippestad.

– Han är nöjd, det blev som han hoppats, sa han.

Lippestad betonade att Breivik har en ”mycket stark åsikt” om hur han vill förklara sina gärningar och att den förklaring som Breivik ska ge i rätten kan bli svår att lyssna på.

– Han ångrar inget alls och kommer att beklaga att han inte gick längre än vad han gjorde. Det blir mycket krävande och en stor utmaning att höra hans förklaring. 

STEFAN WAHLBERG: Extremism ingen psykisk sjukdom

klar

Artikellänk är kopierad

TT-METRO
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro