ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Breivik var sjuk vid massakern

Metro-TT · 29 Nov 2011
Uppdaterad 29 Nov 2011

Den rättspykiatriska undersökningen visar att Breivik var otillräknelig när han dödade 77 personer. Kan dömas till sluten psykiatrisk vård.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik var sjuk, eller i lagens mening otillräknelig, när han dödade 77 människor i centrala Oslo och på Utöya i somras. Det framkommer av den 230 sidor långa rapport som rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim i dag lämnade över till tingsrätten i Oslo, skriver tidningen Verdens Gang.

Utredarna skriver i rapporten att Breivik var psykostisk, både i genomförandet av massakern och under de 13 samtal som de utredande psykiatrikerna haft med honom.

Om tingsrätten är enig med de sakkunniga om bedömningen så blir det troliga resultatet att Breivik döms till sluten psykiatrisk vård. Men rätten kan också utnämna fler experter om man inte är nöjd med de bådas slutsatser.

Breivik själv menar att han var tillräknelig och har tidigare uttalat en oro över att rapporten skulle vara ett "karaktärsmord" på honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro