ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Breivik ville skicka brev till 220 personer – fängelset fruktar rekrytering

Emmelie Wallroth · 22 Dec 2014
Uppdaterad 22 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Den dömde massmördaren ville skicka brev till 220 okända personer, skriver VG.

Massmördaren Anders Behring Breivik är van vid att både skriva och skicka brev från fängelset Skien där han sitter dömd för dåden i Oslo och Utøya.

Vakterna på fängelset har tidigare larmat om att de blir utmattade av Breivik – och en av anledningarna ska vara alla de brev som måste gås igenom.

Så sliter Breivik ut sina fängelsevakter

Men nu har fängelset stoppat ett stort antal brev som Breivik skrivit. Sammanlagt ville han skicka 220 brev till okända personer. Och anledningen till att breven stoppas ska vara att norska Kriminalomsorgen fruktar att det rör sig om en massrekrytering, rapporterar norska VG.

”Breivik har inte för avsikt att knyta vanliga vänskapsband. Strategin verkar vara att göra massutskicket för att skapa så många kontakter som möjligt”, skriver Kriminalomsorgen i sitt beslut, enligt VG.

Kriminalomsorgen anser att breven är ett försök att bilda ett nätverk av personer som kan jobba åt honom. Breven var adresserade till personer som Breivik inte hade någon relation till innan terrordåden.

”Breiviks syfte är att befästa sin position som frontfigur för en rörelse som omfattar extrem våld och terror”, står det i beslutet enligt tidningen.

Anders Behring Breiviks advokat, Geir Lippestad, säger till VG att de har överklagat beslutet att stoppa breven och förbereder sig på att pröva ärendet i domstol.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro