ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Breiviks mormor paranoid

ÄTT · 22 Dec 2011
Uppdaterad 22 Dec 2011
Breivik log avvisande när han utreddes på barnpsyk – som en följd av moderns problem.

Breivik log avvisande när han utreddes på barnpsyk – som en följd av moderns problem.


Hela familjen utreddes på barnpsyk. Rekommenderade fosterhem.

klar

Artikellänk är kopierad

Den terrormisstänkte Anders Breiviks mormor var psykiskt sjuk med paranoida föreställningar, rapporterar norsk tv i en dokumentär. Samtidigt kommer ny kritik mot det rättspsykiatriska utlåtandet där Breivik beskrevs som psykotisk.

Breivik och hans familj var inlagda på barn- och ungdomspsykiatrin i Oslo när han var fyra år. Där framgick att hans mor haft en svår uppväxt.

Psykologen som följde pojken rapporterade att han var passiv, ängslig och log avvisande — som följd av moderns problem. Hela familjen var i behov av hjälp och pojken borde få ett fosterhem, hette det då.

Ett rättspsykiatriskt utlåtande från den 29 november om Breiviks hälsa håller inte måttet, anser tre medlemmar i en kommission som ska bedöma utlåtandet, skriver nyhetsbyrån NTB.

Kommissionen biträdande ledare Gunnar Johannessen kritiserar slutsatsen att Breivik skulle vara psykotisk och straffrättsligt otillräknelig.

- Jag är förvånad över dessa uppgifter, säger han i tidningen VG.

Utlåtandet har kritiserats från flera håll, bland annat av den svenska psykiatriprofessorn Johan Cullberg. Han har kallat det "stötande oprofessionellt och fantasilöst" i Dagens Nyheter. Och advokater som företräder Breiviks offer har krävt ett nytt. De har övervägt att begära att andra experter får avge "en second opinion".

klar

Artikellänk är kopierad

ÄTT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro