ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Breiviks polissamtal – ord för ord

TT · 19 Aug 2011
Uppdaterad 19 Aug 2011
Anders Behring Breivik sa i telefonsamtal med polisen att han ville överlämna sig.

Anders Behring Breivik sa i telefonsamtal med polisen att han ville överlämna sig. Foto: Scanpix


Anders Behring Breivik ringde polisen minst två gånger från Utöya. När polisen försökte ringa tillbaka fick de ingen kontakt.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 18.00, samtal 1, till polisen i Nordre Buskerud:

Polisen: Polisens nödtelefon. Breivik: Ja god dag, mitt namn är kommendör Anders Behring Breivik i den norska antikommunistiska motståndsrörelsen. Polisen: Ja. Breivik: Jag befinner mig på Utöya. Jag vill överlämna mig. Polisen: Ok, vilket nummer ringer du från? Breivik: Jag ringer från en mobil. Polisen: Du ringer från din mobil. Breivik: Ja. Det är inte min mobil, utan en annan ... Polisen: En annan ... vad heter du? Hallå ... hallå ...

Klockan 18.26, samtal 2, till polisen i Söndre Buskerud:

Polisen: Nödetelefonen hos polisen. Breivik: God dag, mitt namn är Anders Behring Breivik. Polisen: Ja, hej. Breivik: Jag är kommendör i den norska motståndsrörelsen. Polisen: Ja, hej. Breivik: Kan du koppla mig till operationsledaren för Delta [anropssignalen som polisens insatsstyrka använder]? Polisen: Ja ... var är du, och vad gäller det? Breivik: Jag är på Utöya. Polisen: Du är på Utöya, ja. Breivik: Jag har avslutat min operation och vill ... överlämna mig. Polisen: Du önskar att överlämna dig. Breivik: Ja. Polisen: Hur var ditt namn, säger du? Breivik: Anders Behring Breivik. Polisen: Och du är kommendör i ... Breivik: Organisationen heter Knights Templar Europe, men vi är organiserade i ... den antikommunistiska och norska motståndsrörelsen mot islamiseringen av Europa och mot islamiseringen av Norge. Polisen: Ja. Breivik: Vi har precis genomfört en operation å Knight Templars vägnar. Polisen: Ja? Breivik: Europa och Norge. Polisen: Ja? Breivik: Och med tanke på att operationen är slutförd så ... är det acceptabelt att överlämna sig till Delta. Polisen: Du vill överlämna dig till Delta? Breivik: Kan du koppla mig till den operative chefen på Delta? Polisen: Ja, du talar visserligen med en som, med en som har överordnat ansvar. Breivik: Ok, ta bara reda på det du behöver och ring den här telefonen, inte sant. Polisen: Hmmm, men vilket telefonnummer ... Breivik: Jättebra, hej då. Polisen: Jag har inte telefonnumret! Hallå!

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro